• Ανακοίνωση σχετικά με τις Βασιλικές Άμαξες και τα Βασιλικά Αυτοκίνητα

    October 31, 2013 - Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου

    Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου ενημερώθηκε από τον Ιστορικό κ. Κώστα Σταματόπουλο ότι οι βασιλικές άμαξες του Τατοΐου (12 στον αριθμό) ανάμεσα στις οποίες και η επίσημη άμαξα του Βασιλέως Γεωργίου Α’ (1871) καθώς και τα βασιλικά επίσημα αμάξια (8 στον αριθμό) για τα οποία αμφισβητούνταν η ύπαρξή τους στο Τατόι, βρίσκονται στο πρώην Βασιλικό Κτήμα και πρόκειται να κυρηχθούν σύντομα κινητά μνημεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Η πληροφορία προέρχεται από πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Ο Σύλλογος δηλώνει εξαιρετικά ικανοποιήμενος με αυτή την εξέλιξη και δηλώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού να συμβάλει με πόρους και τεχνογνωσία στην προσήκουσα συντήρηση και αποθήκευση των ιστορικών αμαξών και αυτοκινήτων. Πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ήδη από το 2005 είναι η δημιουργία στο Παλαιό Βουστάσιο μικρού εκλεκτού Μουσείου Βασιλικών Αμαξών και Αυτοκινήτων το οποίο θα λειτουργεί ως παράρτημα του Μουσείου Τατοΐου. Με αυτή την πρόταση συμφωνούμε απόλυτα και θα την στηρίξουμε με κάθε μέσο.

    Αξίζει εδώ να σημειώσουμε, ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την ίδρυση ενός τέτοιου Μουσείου στην μελέτη του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας που βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια σε εξέλιξη και θα καθορίζει τις νέες χρήσεις των ιστορικών κτιρίων του Τατοΐου. Ο Σύλλογος θα βρεθεί απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το οποίο αδυνατίζει το “κεφάλαιο” του Τατοΐου που όλοι μας αγωνιζόμαστε να διασώσουμε. Αρκεί να σημειώσουμε ότι όλα τα αντίστοιχα κτήματα και μουσεία της Ευρώπης από το Ηνωμένο Βασιλείο μέχρι την Ρωσία διαθέτουν ανάλογους χώρους που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών.