• Ανακοίνωση Φίλων Τατοΐου σχετικά με το δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ 19.01.2013

    January 20, 2013 - Ανακοινώσεις

     

    Το Σωματείο Φίλων Κτήματος Τατοΐου εκφράζει την απόλυτη ικανοποίηση του σχετικά με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στην εφημερίδα Καθημερινή, το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2013. Η σαφής και ξεκάθαρη τοποθέτηση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού για την αξιοποίηση του χώρου μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Λέει μεταξύ άλλων η ΓΓ: “Το κτήμα δεν πρέπει να μετατραπεί σε μια απέραντη καφετέρια. Απαιτούνται υψηλής αισθητικής παρεμβάσεις, οι οποίες θα ακολουθήσουν τα πρότυπα των αρχικών λειτουργιών ζωντανεύοντας τα κτίρια και τον ιστορικό τόπο”. Οι Φίλοι του Τατοΐου πρίν από ένα χρόνο και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ήδη από το 2005, έχουν παρουσιάσει δημοσίως ενά σαφές και βιώσιμο σχέδιο για την αξιοποίηση του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου που βασίζεται στην κοινή λογική, στην διεθνή καλή πρακτική και στον απόλυτο σεβασμό της ιστορικότητας του τόπου καθώς και της τεράστιας οικολογικής του σημασίας για την Αθήνα. Τις προτάσεις αυτές θα τις στηρίξουμε με κάθε μέσο εντός και εκτός συνόρων.

    Χαιρετίζουμε επίσης, την πρωτοβουλία της Διεπαγγελματικής Ένωσης Αμπέλου και Οίνου η οποία έχει κινητοποιήσει, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, και τις άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις για την αναβίωση του Αγροκτήματος Τατοΐου. Η πρόταση επαναλειτουργίας του Νέου Βουστασίου, του Οινοποιείου και του ελαιοτριβείου καθώς και όλων των γεωργικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ανταποκρίνεται απόλυτα με αυτό που πρεσβεύουμε για το Τατόι, να καταστεί δηλαδή το κτήμα πρότυπη αγροκτηνοτροφική μονάδα και να παράγει όπως έκανε πάντα τα δικά του επώνυμα προϊόντα. Σε συνδυασμό με την Ίδρυση του Μουσείου και την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου Τατόιον ο ιστορικός πυρήνας του κτήματος αποκτά ξανά ζωή μέσα από ήπιες χρήσεις που δεν υποβαθμίζουν ούτε την ιστορική διάσταση των κτιρίων ούτε τον περιβάλλοντα χώρο. Οι νέες χρήσεις δε, δημιουργούν μια ζύμωση της πρωτογενοούς παραγωγής, του τουρισμού και του πολιτισμού μοναδική για τα ελληνικά χρονικά. Μοναδική, για το μοναδικό κτήμα της χώρας μας. Ο εκπαιδευτικός και βιωματικός χαρακτήρας όλων των δράσεων στην καρδιά του κτήματος παραδίδει στη νέα γενιά ένα σχολείο και έναν χώρο διαφυγής, όπου ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή με την αξία της ελληνικής παράδοσης και της βασικής αναπτυξιακής διάστασης του τόπου.

    Το Σωματείο εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την διοίκηση αντίστοιχου κτήματος στην Μεγάλη Βρετανία και έχει καταφέρει να αντλήσει σημαντικότατη τεχνογνωσία για την ορθή διαχείριση όλων των παραμέτρων του κτήματος με σκοπό να καταστεί ένας πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενος οργανισμός. Η ανάγκη για αναπτυξιακή πνοή στην περιφέρεια του κτήματος κρίνεται απολύτως απαραίτητη για να υπάρξει η δυνατότητα το κτήμα να λειτουργεί με υψηλά standards που θα εγγυώνται την προστασία του και την προσήκουσα συντήρηση του.

    Επισυνάπτεται το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_100002_19/01/2013_508338)