• Το κράτος κοιμάται, το Τατόι καταρρέει

    October 27, 2010 - Δημοσιεύματα

    Όταν το κράτος δεν θέλει και δεν μπορεί, αφήνει τους ιδιώτες που θέλουν και μπορούν.

    Ο λόγος για την προστασία των διατηρητέων κτηρίων του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου και των πολυπληθών κειμηλίων τους, που από τον Μάρτιο του 2003 ανήκουν στο κράτος. Χρόνια τώρα υποτίθεται πως κάποια αναστηλώνονται (ένα έχει πλήρως αναστηλωθεί στην όψη, αλλά πίσω του λείπουν οι πόρτες και τα παράθυρα) και ότι συντηρούνται τα έργα τέχνης και τα αντικείμενα που τα στόλιζαν. Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα κολυμπούν στη σκόνη και την υγρασία.

    Πέρυσι τέτοιον καιρό, επειδή θεωρήθηκε ως αιτία του κακού η πολυαρχία των συναρμόδιων υπηρεσιών του Δημοσίου (από τη Δασική Υπηρεσία μέχρι τρεις-τέσσερις διευθύνσεις του ΥΠΠΟ), αποφάσισαν να εντάξουν το Τατόι στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Εργων, έτσι ώστε να αναλάβει τον προγραμματισμό και την εποπτεία εκτέλεσης των έργων μια επιστημονική επιτροπή και να αντληθούν πόροι από το ΕΣΠΑ. Ενα χρόνο μετά, οι εγκεκριμένες μελέτες της Διεύθυνσης Συντήρησης του ΥΠΠΟΤ ακόμη περιμένουν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Κλειστά παραμένουν τα 12 κοντέινερ, που έχουν στηθεί στο πλάτωμα του αστυνομικού σταθμού, χωρίς κανείς να παράσχει τις «πρώτες βοήθειες» στα αντικείμενα που φυλάσσονται σε αυτά.

    Βλέποντας την ανεπάρκεια του κράτους, μια ομάδα πολιτών συνέστησε το σωματείο «Οι φίλοι του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου» και καλεί σε μια εκδήλωση [(15 Νοεμβρίου, 7 μ.μ. στο δισκοπωλείο Metropolis (Metropolis Live Stage), Πανεπιστημίου 54 και Εμμ. Μπενάκη, 4ος όροφος)]. Θέμα της: «Τατόι: Μια πρόκληση Πολιτισμού». Ομιλητής ο ιστορικός Κώστας Σταματόπουλος, που έχει γράψει το δίτομο «Χρονικό του Τατοΐου» και έχει κάνει πλήρη καταγραφή των κτηρίων.

    Στόχος της εκδήλωσης είναι «η εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών σε ένα ζήτημα που την αφορά, ώστε να ενισχυθεί η μέχρι τώρα ανεπαρκής προσπάθεια της πολιτείας να προστατέψει, αποκαταστήσει και αξιοποιήσει το Κτήμα και να το αποδώσει στο κοινό ως έναν χώρο αναψυχής και πολιτισμού».

    Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. 27/10/2010. Της Νινέτας Κοντράρου-Ρασσιά