• Ανασύρεται μελέτη αξιοποίησης του Τατοΐου-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    May 5, 2015 - Δημοσιεύματα

    Σύντομα ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου θα εκδώσει ανακοίνωση για το παρακάτω θέμα που δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή, από τον δημοσιογράφο Γιώργο Λιάλιο, την Τρίτη, 5 Μαΐου 2015.

    Η τύχη του κτήματος Τατοΐου έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η μελέτη που συντάχθηκε από τον Οργανισμό Αθήνας το 2012 βγήκε από τα συρτάρια του υπουργείου Περιβάλλοντος και επικαιροποιείται. Στόχος είναι το κτήμα και τα κτίριά του να προστατευθούν, να αναδειχθεί η περιβαλλοντική και ιστορική του διάσταση και να εξασφαλιστεί η οικονομική του αυτονομία.

    Οπως προκύπτει, λοιπόν, η ομάδα των ειδικών που εκπόνησαν για λογαριασμό τού (καταργηθέντος πλέον) Οργανισμού Αθήνας (ΟΡΣΑ) τη μελέτη βρίσκεται σε τακτικές συναντήσεις με μια ομάδα εργασίας στην οποία συμμετέχουν όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Την ευθύνη φέρει βεβαίως το υπουργείο Περιβάλλοντος, ως αρμόδιο για θέματα χωρικού σχεδιασμού αλλά και δασών, ενώ συμμετέχουν τα υπουργεία Πολιτισμού (στο οποίο υπάγεται η αρμοδιότητα για τα διατηρητέα κτίρια), Αγροτικής Ανάπτυξης (στο οποίο ανήκει ο χώρος), Οικονομικών και Επικρατείας.

    ΚΥΑ για νέες χρήσεις

    Στόχος είναι μέσα στο επόμενο διάστημα να υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία εγκρίνονται οι νέες χρήσεις γης στο κτήμα και στα κτίρια. Η μελέτη του ΟΡΣΑ προβλέπει την ανάπτυξη ενός σύνθετου σχεδίου για την προστασία και την ανάδειξη των 23.550 στρεμμάτων από τα 42.000 στρέμματα του κτήματος Τατοΐου (το υπόλοιπο ανήκει στην α΄ ζώνη προστασίας του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας). Η μελέτη προσεγγίζει τον χώρο μέσα από την ιστορική του διάσταση, αλλά κυρίως με τη σημερινή του χρήση, ως περιαστικό χώρο περιπάτου, άθλησης και αναψυχής.

    Οι άμεσες ενέργειες, που προβλέπει το σχέδιο ξεκινούν από την επίλυση θεμάτων πυροπροστασίας και ασφάλειας στον χώρο, την αποκατάσταση των 49 κτιρίων του κτήματος και την οργάνωση των χώρων αναψυχής και φθάνουν μέχρι την επανέναρξη της λειτουργίας του αγροκτήματος και άλλων χρήσεων (εστιατόρια, πωλητήρια κ.λπ.) που θα στηρίξουν οικονομικά τη βιωσιμότητα του κτήματος. Ανάμεσα στις δραστηριότητες που προτείνεται να επαναδημιουργηθούν είναι η λειτουργία του βουτυροκομείου, η ανασύσταση των ελαιώνων και των αμπελώνων.

    Μετατροπή ανακτόρου

    Το πιο ενδιαφέρον σημείο της μελέτης αφορά στη μετατροπή του κεντρικού ανακτόρου σε μουσείο (της μοναρχίας ή της ιστορίας του κτήματος, ένα θέμα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται φοβικά, παρά την έλευση 40 ετών από την κατάργηση της μοναρχίας). Οι μελετητές εκτιμούν πως όσα αντικείμενα γλίτωσαν το 1991 από τη μεταφορά τους στο εξωτερικό εκτιμάται ότι μπορούν να αποτελέσουν τον πυρήνα μιας ενδιαφέρουσας συλλογής.

    Πάντως, το υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει ώριμες μελέτες για την αποκατάσταση όλων των κτιρίων, αλλά και του κήπου του ανακτόρου. Ομως από το 2003 (οπότε το κτήμα πέρασε οριστικά στον έλεγχο της πολιτείας, μετά την καταβολή 12 εκατ. ευρώ αποζημίωσης στην τέως βασιλική οικογένεια) μέχρι σήμερα, μόλις 4 κτίρια έχουν αποκατασταθεί.

    http://www.kathimerini.gr/813918/article/epikairothta/ellada/anasyretai-meleth-a3iopoihshs-toy-tatoioy