• Α’ Γενική Συνέλευση

    September 22, 2012 - Δελτία Τύπου

     

    Δελτίο Τύπου Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2012

    Ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012 στον ιστορικό Σύλλογο των Αθηναίων οι εργασίες της Α’ Γενικής Συνέλευσης του μη κερδοσκοπικού Σωματείου «Φίλοι Κτήματος Τατοΐου» όπου και εγκρίθηκε ομόφωνα ο προγραμματισμός των δράσεων για τα έτη 2012-2013 καθώς και ο προϋπολογισμός του Σωματείου. Στην Α’ Γενική Συνέλευση εξελέγη το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και η Ελεγκτική Επιτροπή του Σωματείου.

    Στην πρώτη συνεδρίαση του νεοεκλεγμένου Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «Φίλοι Κτήματος Τατοΐου» αποφασίσθηκε η συγκρότησή του σε σώμα, η οποία είναι η εξής:
    • Πρόεδρος ο κ. Βασίλης Κουτσαβλής,
    • Αντιπρόεδρος ο κ. Νίκος Βατόπουλος,
    • Μέλος ο κ. Δημήτρης Ιωαννίδης,
    • Μέλος ο κ. Γεώργιος Μηνούδης,
    • Μέλος ο κ. Δημήτριος Μπότσης

    Μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής εξελέγησαν οι κ. Μάρκος Τσάκας, Ιωάννης Καστρινάκης και Μιχαήλ Γεωργαντής.

    Η Α’ Γενική Συνέλευση ήταν μια σημαντική στιγμή για το Σωματείο «Φίλοι Κτήματος Τατοΐου», καθώς σηματοδοτεί το πέρασμά του από τη θεωρία στην πράξη και στη δράση, μετά από 2 και πλέον έτη προετοιμασίας αλλά και συνεχούς δράσης.

    Στην Α’ Γενική Συνέλευση αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων ομόφωνα:

    1. Η εγγραφή νέων μελών και η εκστρατεία για την εξεύρεση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα, που δεν θα περιοριστεί στις οικονομικές δυνάμεις του τόπου. Θα απλωθεί και στο εξωτερικό καθώς επίσης και στους πολίτες που αγαπούν το Τατόι και θέλουν να συμβάλουν στην αποκατάσταση των ιστορικών του κτιρίων αλλά και στην απόλυτη προστασία του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος του κτήματος. Στους άμεσους στόχους του Σωματείου είναι η συγκέντρωση πόρων για την αποκατάσταση της Οικίας Αρχικηπουρού, της Οικίας Στουρμ, του Οινοποιείου και του Βουτυροκομείου καθώς και η προκήρυξη μελέτης για τον καθαρισμό και την ανάδειξη του δάσους που περιλαμβάνει τον Ιστορικό πυρήνα του Κτήματος καθώς και την αποκατάσταση του Ανακτορικού Κήπου. Επίσης ο Σύλλογος βρίσκεται σε άμεση επαφή με αξιόλογους επενδυτές στους τομείς της Αμπελουργίας και της Κτηνοτροφίας για την 100% αναβίωση της γεωκτηνοτροφικής παράδοσης του κτήματος.

    2. Η εκπροσώπηση στον οποιοδήποτε φορέα διαχείρισης του πρώην Βασιλικού κτήματος δημιουργηθεί, με την παρουσία μέλους του ΔΣ του Σωματείου στο ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης.

    3. Η διοργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων για την συγκέντρωση πόρων.

    4. Η συνέχιση του καθιερωμένου θεσμού των ξεναγήσεων.

    5. Η συνέχιση των επαφών του Σωματείου και η ενδελεχής παρακολούθηση κάθε πρωτοβουλίας νομοθετικής η άλλης που θα καθορίσει το μέλλον του. Το Σωματείο θα στηρίξει όλες τις θετικές κινήσεις εκ μέρους της πολιτείας και θα αντισταθεί σθεναρά σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του κτήματος και αποκοπής από την ιστορική του παράδοση.

    Επίσης με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου αποφασίστηκε η αναγόρευση του Ιστορικού και Συγγραφέα κ. Κώστα Μ. Σταματόπουλου καθώς και του τελευταίου Διευθυντή του Κτήματος κ. Χρήστου Λελίγκου ως Επίτιμων Μελών του Σωματείου.

    Σχετικά με την σύσταση του Σωματείου και την Α’ Γενική Συνέλευση ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασίλης Κουτσαβλής δήλωσε μεταξύ άλλων: “Μετά από αναμονή δύο και πλέον ετών αυτό που στην αρχή ήταν ένας ευσεβής πόθος παίρνει σάρκα και οστά, ίσως στην πιο κρίσιμη χρονική περίοδο για το μέλλον του Κτήματος. Οι ενέργειες του κράτους, που λαμβάνουν χώρα αυτή την στιγμή, θα δεσμεύσουν το κτήμα για τις επόμενες δεκαετίες. Οι «Φίλοι Κτήματος Τατοΐου» με την δράση τους εγγυώνται ότι το πρώην βασιλικό κτήμα έχει φωνή και αυτή δεν είναι άλλη από την φωνή της κοινωνίας των πολιτών που θέλουν να δουν το κτήμα αντάξιο αντίστοιχων χώρων στο εξωτερικό, λειτουργικό και βιώσιμο. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το κόστος διαφύλαξης και προστασίας της ιστορικής κληρονομιάς μας, των παραδόσεων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων αυτού του τόπου»

    Τέλος, όποιος επιθυμεί, μπορεί να γίνει μέλος του Σωματείου «Φίλοι Κτήματος Τατοΐου» με μια απλή αίτηση στέλνοντας τα στοιχεία επικοινωνίας του στο email info@tatoi.org ή επικοινωνώντας στο τηλέφωνο 6975947248. Σύντομα οι αιτήσεις εγγραφής μελών θα είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του Σωματείου.