• Κινητά μνημεία χαρακτηρίστηκαν εκατοντάδες αντικείμενα από το Τατόι

    November 16, 2012 - Δημοσιεύματα

     

    Εκατοντάδες αντικείμενα από το κεντρικό ανάκτορο, το ιπποστάσιο και τα μαγειρεία του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου χαρακτηρίστηκαν την Πέμπτη ομόφωνα «κινητά μνημεία» από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

    Ανάμεσά τους είναι το προικοσύμφωνο για το γάμο του Γεώργιου του Α’ με την Όλγα, ζωγραφικά έργα των Αϊβαζόφσκι, Σόρενσεν και Βολανάκη, γλυπτά του Κόσσου, σπουδαίο αρχειακό υλικό, αλλά και αντικείμενα καθημερινής χρήση.

    Ο κύριος όγκος των αντικειμένων που εντοπίζονται στο Τατόι προέρχεται από το κεντρικό ανάκτορο, το ιπποστάσιο, τα μαγειρεία, το στάβλο, το βουτυροκομείο και το βουστάσιο.

    Σημειώνεται ότι αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η εκκένωση του κεντρικού ανακτόρου από αντικείμενα για να ξεκινήσει στα τέλη Νοεμβρίου ο προγραμματισμός της μελέτης αναστήλωσής του από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων Μνημείων.

    Τα αντικείμενα

    Στο κεντρικό ανάκτορο καταγράφηκαν περίπου 5.500 αντικείμενα. Σε αυτά συγκαταλέγονται εννέα ζωγραφικά έργα, όλα ενυπόγραφα. Πρόκειται για μία θαλασσογραφία του Ρώσου Ιβάν Αϊβαζόφσκι, μία θαλασσογραφία του Δανού καλλιτέχνη και δασκάλου του Αλταμούρα, Καρλ Φρέντερικ Σόρενσεν, τρεις ελαιογραφίες του Κωνσταντίνου Βολανάκη με θέμα τα ιστιοφόρα, μία ελαιογραφία του Επαμεινώνδα Θωμόπουλου με σκηνή από την ύπαιθρο, δύο ελαιογραφίες του Βασίλειου Γερμενή με θέμα «Αεροπλάνα» και «Σκηνή από τη Μακεδονία» και ένα έργο του ιμπρεσιονιστή Γεώργιου Κοσμαδόπουλου, που τιτλοφορείται «Εντυπώσεις από την Κέρκυρα».

    Στο φουαγέ του θεάτρου της έπαυλης εντοπίστηκαν εννέα ενδυματολογικά σύνολα παραδοσιακών φορεσιών και ένα μεμονωμένο σύνολο γυναικείας φορεσιάς, που αποτελείται από 44 τεμάχια.

    Οι φορεσιές αποτελούνταν από ετερόκλητα τμήματα (εκτός από μία ολοκληρωμένη νυφική φορεσιά Καραγκούνας), οπότε είναι δύσκολο να εντοπιστεί η προέλευσή τους. Ωστόσο, τα τμήματά τους προέρχονται από την Αττική, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, την Κρήτη και τη Θάσο και χρονολογούνται ως επί το πλείστον στον 19ο αιώνα.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τρία υφασμάτινα αντικείμενα από το ανάκτορο: ένα παρασόλ από δαντέλα μα βάση από καλάμι μπαμπού και λαβή από κόκαλο, ένα τμήμα από σπερβέρι (κουρτίνα που απομόνωνε το νυφικό κρεβάτι από το υπόλοιπο μέρος του δωματίου ή του σπιτιού) και ένα παραδοσιακό νυφικό σεντόνι σε λινό ύφασμα με ανατολίτικα διακοσμητικά μοτίβα.

    Σημαντικές πληροφορίες για την καθημερινή ζωή της βασιλικής οικογένειας, αλλά και για την ιστορία της χώρας παρέχει το αρχειακό υλικό που εντοπίστηκε στο ανάκτορο. Μεταξύ άλλων καταγράφηκαν δύο βιβλίο επισκεπτών, με σημαντικές υπογραφές, όπως του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του αρχιεπισκόπου Μακάριου και του Γεώργιου Ράλλη, ένα συμβόλαιο γάμου μεταξύ του Γεώργιου Α’ και της Δούκισσας Όλγας Κωνσταντίνοβνα της Ρωσίας, έξι φωτογραφικά λευκώματα με εικόνες από την κηδεία του βασιλιά Παύλου, την επίσκεψη του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στην Αίγυπτο και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Νάσερ και από τους θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες το 1906 στην Αθήνα, καθώς και δύο ντοσιέ με έγγραφα, το ένα από τα οποία αφορά στο Κυπριακό και το δεύτερο στην ίδρυση της «Εθνικής Εταιρείας Διαφωτίσεως».

    Στα σημαντικά ευρήματα συγκαταλέγονται και αντικείμενα μικροτεχνίας, όπως μετάλλια και κύπελλα από τη νίκη του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες του 1960, ένα όπλο σκοποβολής του χρυσού ολυμπιονίκη των αγώνων του Βερολίνου, Γιώργου Στάθη, ο οποίος το δώρισε στη βασιλική οικογένεια, μία εικόνα δώρο για το γάμο του Γεώργιου του Α’ και της Όλγας, ένα δισκοπότηρο ρωσικής κατασκευής, χάλκινα ομοιώματα των χεριών του Παύλου και της Φρειδερίκης, ένα αντίγραφο μυκηναϊκού κυπέλλου από χρυσό 24 καρατίων και μία χρυσή θήκη για καλλυντικά πολυτελούς οίκου.

    Τα αντικείμενα του ιπποστασίου και των μαγειρείων, που καταγράφηκαν ανέρχονται σε 1.701, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο βουστάσιο, όπου είναι αποθηκευμένα.

    Στα αντικείμενα του ιπποστασίου συγκαταλέγονται αγροτικός εξοπλισμός, βασιλικά οικόσημα, βιβλία, τετράδια και άλλο έντυπο υλικό, εικαστικά έργα, εξοπλισμός ιππασίας και ιπποστασίου, εξοπλισμός κουζίνας, έπιπλα, κτηνοτροφικός και κτηνιατρικός εξοπλισμός, μηχανολογικός εξοπλισμός, οικοσκευή, στρατιωτικός εξοπλισμός και αντικείμενα προβιομηχανικά και βιομηχανικά.

    Στα μαγειρεία βρέθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη, έργα τέχνης (μεταξύ των οποίων προτομές του σημαντικού γλύπτη Ιωάννη Κόσσου και ένα μαρμάρινο ανάγλυφο γυναικείας μορφής του γλύπτη Αντώνιου Σώχου), στοιχεία ένδυσης και υπόδησης, εξοπλισμός κουζίνας, έπιπλα, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, οικιακός εξοπλισμός και είδη ταξιδιού.

    Από τα αντικείμενα που βρέθηκαν, εκατοντάδες κηρύχθηκαν κινητά μνημεία. Αυτά θα συντηρηθούν και αφού αξιολογηθούν, θα εκτεθούν στο μουσείο που προβλέπεται να δημιουργηθεί στο ανάκτορο.

    Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ. 16/11/2012.