• Μέρος εσόδων από πώληση χριστουγεννιάτικης κάρτας υπέρ των σωστικών έργων στο Τατόι

    November 7, 2012 - Δημοσιεύματα

     

    Στις άμεσες πρωτοβουλίες του Σωματείου «Φίλοι του Κτήματος Τατοΐου», καθώς και στις πρόσφατες δημοσιεύσεις που αφορούν στην αξιοποίηση του Κτήματος, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου, Βασίλης Κουτσαβλής, μιλώντας στο ΑΜΠΕ: «Λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων γύρω από το ζήτημα του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου, οι Φίλοι του Τατοΐου δίνουν στη δημοσιότητα τον ιστότοπο του Σωματείου (www.tatoi.org) για να μπορούν όλοι οι πολίτες και οι φίλοι του κτήματος να παρακολουθούν όλες τις τελευταίες εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες του Σωματείου σχετικά με το Τατόι και το μέλλον του», είπε, απευθύνοντας ταυτόχρονα γενικό προσκλητήριο προς ιδρύματα, εταιρείες και ιδιώτες να συμπαραταχθούν με τους Φίλους του Τατοΐου και να βοηθήσουν στην εθνική προσπάθεια που γίνεται για τη σωτηρία αυτού του θησαυρού της νεότερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ενός σημαντικότατου περιβαλλοντολογικού πόρου.

    Ο κ. Κουτσαβλής παρουσίασε επίσης τις πρώτες δράσεις του Σωματείου, που είναι η υιοθέτηση τριών πολύ σημαντικών κτιρίων του κτήματος (Οικία Αρχικηπουρού, Βουτυροκομείο, Οικία Στούρμ) και η άμεση συγκέντρωση πόρων για τη σωτηρία τους σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και η έκδοση ευχετήριας χριστουγεννιάτικης κάρτας, που έγινε πραγματικότητα με την ευγενική χορηγία των εκδόσεων Καπόν. Μέρος των εσόδων από την πώληση της κάρτας θα δοθούν για τα άμεσα σωστικά έργα που θα απαιτηθούν στο Τατόι.

    «Οι Φίλοι του Τατοΐου παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή το μπαράζ δημοσιευμάτων σχετικά με το Τατόι τις τελευταίες μέρες. Χωρίς καμία ουσιαστική πολιτική πρωτοβουλία το Τατόι άγεται και φέρεται μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ του ΟΡΣΑ και των συναρμόδιων Υπουργείων σε μια μάχη εντυπώσεων. Παραμερίζονται οι νομοθετικές και θεσμικές πρωτοβουλίες που πρέπει άμεσα να ληφθούν για μια ολιστική αντιμετώπιση του πρώην Βασιλικού Κτήματος και διαρρέουν στοιχεία για την αξιοποίηση του κτήματος που μόνον αισιοδοξία δεν προκαλούν για το πολύπαθο κτήμα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Σωματείου, τασσόμενος υπέρ της αξιοποίησης του κτήματος από την ιδιωτική οικονομία αλλά μόνον μέσα σε ένα προκαθορισμένο και ξεκάθαρο πλαίσιο προδιαγραφών που δεν αλλοιώνουν στο ελάχιστο την ιστορική φυσιογνωμία του κτήματος και δεν υποβαθμίζουν την οικολογική διάσταση αυτού του μοναδικού στην Ελλάδα κτήματος.

    Στο μεταξύ, οι «Φίλοι του Κτήματος Τατοΐου» δημοσίευσαν σήμερα ανακοίνωση σχετικά με τα άμεσα μέτρα που θεωρούν ότι πρέπει να ενσωματωθούν στη σχετική νομοθεσία η οποία διέπει το Κτήμα Τατοΐου. Μεταξύ αυτών είναι η διατήρηση της αυτοτέλειας του κτήματος εντός των ιστορικών του ορίων, η απόκτηση οικονομικής αυτάρκειας, χάρη στην ανάπτυξη των ποικίλων δυνατοτήτων που παρέχει το κτήμα, χωρίς να θιγεί η ιστορική φυσιογνωμία του και χωρίς να αλλοιωθεί αισθητικά -με την προσθήκη κτισμάτων- ο ιστορικός του πυρήνας, καθώς και η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος Σουφλιά 2007 σχετικά με τις ζώνες και τις χρήσεις σε κάθε ζώνη.

    «Στόχος είναι η δημιουργία ενός Νομικού προσώπου που να διέπεται από το ιδιωτικό δίκαιο, στο οποίο το δημόσιο να διατηρεί τον ιδιοκτησιακό τίτλο και τον κεντρικό έλεγχο, αλλά ο ιδιωτικός τομέας να καταστρώνει και να υλοποιεί πρόσφορα και εντός χρονοδιαγραμμάτων σχέδια και στόχους αξιοποίησης, να τα διαχειρίζεται και να τα αξιολογεί», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

    News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ – ΑΜΠ. 07/11/2012