• Πώς δεν γυρίστηκε το γαλλικό ντοκιμαντέρ για το Τατόι

    December 1, 2012 - Δημοσιεύματα

     

    ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ. Η πρόθεση: το γαλλικό κρατικό κανάλι France 2 οργάνωσε αποστολή στην Ελλάδα, με επικεφαλής την ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφο Αλεξία Κεφαλά, προκειμένου να παρουσιάσει την ιστορία και το «σήμερα» του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι υπό τον τίτλο εργασίας «Οι ελληνικές Βερσαλλίες». Η αφορμή: η έκδοση στα γαλλικά ενός νέου βιβλίου του ιστορικού Κώστα Σταματόπουλου για την ελληνική βασιλική δυναστεία. Tο γεγονός: αν και η δημοσιογράφος εξασφάλισε σχετική άδεια από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προκειμένου να μεταβεί τηλεοπτικό συνεργείο στο Τατόι, της απαγορεύτηκε δύο φορές η είσοδος, με τη δικαιολογία ότι η σχετική έγκριση του αρμοδίου γνωμοδοτικού οργάνου του υπουργείου Πολιτισμού δεν είχε υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Κώστα Τζαβάρα.

    Kαι το αποτέλεσμα: το γαλλικό συνεργείο επέστρεψε άπραγο στο Παρίσι ύστερα από δύο αποτυχημένες αναβάσεις στις υπώρειες της Πάρνηθας, έχοντας στις αποσκευές του μια ακόμα σπαρταριστή ιστορία ελληνικής τρέλας. Η Αλεξία Κεφαλά αφηγείται με ψυχραιμία. «Το αίτημά μας εξετάστηκε πολύ γρήγορα στο Κεντρικό Συμβούλιο, δεν διήρκεσε περισσότερο από τρία λεπτά. Μου είπαν ότι έχω την άδεια κι έφυγα ικανοποιημένη. Τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά στο Τατόι». Παρών ήταν και ο κ. Κ. Σταματόπουλος, ο οποίος θυμάται ότι το Αστυνομικό Τμήμα ήταν ήδη ενήμερο από νωρίς το πρωί για την επίσκεψή τους. Η κ. Ευγενία Γατοπούλου, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Εργων του υπουργείου Πολιτισμού είχε επικοινωνήσει με τους άνδρες του τμήματος για να τους ενημερώσει πως χωρίς έγγραφη άδεια η είσοδος στο τμήμα δεν είναι δυνατή. Τις επόμενες ημέρες άλλο υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου, η κ. Αννα Σιγανίδου από τη Διεύθυνση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, ειδοποίησε την κ. Αλ. Κεφαλά πως θα της ταχυδρομηθεί η άδεια. «Οντως έλαβα ένα φάκελο», εξηγεί η δημοσιογράφος της γαλλικής τηλεόρασης, «και με αυτόν στα χέρια πήγαμε ξανά με το συνεργείο και τον κ. Κ. Σταματόπουλο στο Τατόι για να κάνουμε το γύρισμα. Αλλά για δεύτερη φορά μας σταμάτησαν. Μας είπαν ότι ο φάκελος δεν περιείχε άδεια, αλλά ένα διαβιβαστικό έγγραφο της υπόθεσης»…

    Η γενική γραμματέας του υπουργείου Λίνα Μενδώνη δηλώνει άγνοια για την υπόθεση. «Σε κάθε περίπτωση δεν καταλαβαίνω γιατί τους σταμάτησαν εφόσον υπήρχε η άδεια από το Συμβούλιο. Οι αποφάσεις, για να είναι νομότυπες, απαιτούν μεν την υπογραφή του υπουργού, αλλά για λιγότερο σημαντικά ζητήματα είμαστε πιο ευέλικτοι και δεν ζητάμε υπογεγραμμένες γνωμοδοτήσεις. Μου ακούγεται σαν μια μεγάλη παρεξήγηση». Η κ. Αλ. Κεφαλά δεν έχει σκοπό να επιστρέψει στο Τατόι. Εκανε τη συνέντευξη με τον κ. Κ. Σταματόπουλο, αλλά το ρεπορτάζ της θα είναι αναπόφευκτα διανθισμένο με τις πρόσφατες ελληνικές της εμπειρίες.

    Πηγή: Εφημαρίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. 20/11/2012. Του Δημήτρη Ρηγόπουλου