• “Όχι στην εύκολη και βάναυση εμπορική εκμετάλλευση του Τατοΐου”

    October 13, 2012 - Δημοσιεύματα

     

    Την πλήρη αντίθεσή του στη δημιουργία τριών εστιατορίων, τριών καφετεριών και ενός συνεδριακού-πολιτιστικού κέντρου στο Τατόι, όπως ορίζει η νέα μελέτη Γενικής Διάταξης του πρώην Βασιλικού Κτήματος -μέρος της οποίας δημοσιεύτηκε στο Βήμα της Κυριακής (8/7/2012)-, εξέφρασε ο πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι Κτήματος Τατοΐου», κ. Βασίλης Κουτσαβλής, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ.

    «Η προσπάθεια που γίνεται αποκοπής του κτήματος από το ιστορικό του παρελθόν με χρήσεις όρων όπως “Περιαστικό Μητροπολιτικό Πάρκο Τατοΐου” αποτελεί για εμάς “κόκκινη γραμμή”. Το Κτήμα έχει όνομα και το όνομά του αποτελεί και το brand name -αν θελήσουμε να μιλήσουμε με όρους marketing-, αυτό που το κάνει ελκυστικό σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό που δίνει αξία στα προϊόντα του», επισημαίνει ο κ. Κουτσαβλής, τονίζοντας παράλληλα τη θλίψη, τη δυσαρέσκεια και την έντονη ανησυχία του Σωματείου στα νέα δεδομένα.

    Επισημαίνει ωστόσο ότι οι απόψεις των μελών του και των μελετητών ταυτίζονται στο μεγαλύτερο μέρος τους, υποστηρίζοντας ότι η ομάδα των επιστημόνων που επιλέχθηκε έφερε αυτό το έργο εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο υπό δύσκολες συνθήκες.

    Οι «Φίλοι του Κτήματος Τατοΐου» -που παρουσίασαν από τον περασμένο Μάρτιο στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσό» τη δέσμη των προτάσεων τους για την αξιοποίηση του πρώην Βασιλικού Κτήματος- έχουν ταχθεί και στο παρελθόν κατά της δημιουργίας ενός Πολιτιστικού-Συνεδριακού Κέντρου στην καρδιά του ιστορικού πυρήνα -και μάλιστα εντός των Κτιρίων του Βουστασίου και του Χοιροστασίου-, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια λύση εκτός πραγματικότητας και σίγουρα μη βιώσιμη. «Σε μια χώρα όπου ο συνεδριακός τουρισμός πάσχει, είναι γεμάτη από συνεδριακά κέντρα ανενεργά και εκατοντάδες χώρους πολιτισμού, δημιουργούν άλλον έναν στο Τατόι. Με αυτό τον τρόπο διαλύουν την καρδιά του κτήματος και το αποκόπτουν από την ιστορία του, ως μοναδικού πρότυπου κτήματος των αρχών του 19ου αιώνα στον Ελλαδικό χώρο», τονίζει με έμφαση ο κ. Κουτσαβλής. Θεωρεί μάλιστα ότι η πρόταση δημιουργίας τόσων χώρων εστίασης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για την πιο εύκολη και συνάμα πιο βάναυση εμπορική εκμετάλλευση ενός κτήματος στην καρδιά της Πάρνηθας.

    Τα μέλη του Συλλόγου προτείνουν τη λειτουργία ενός μόνο εστιατορίου στο κτίριο των Στρατώνων, το οποίο βρίσκεται εκτός Ιστορικού Πυρήνα, διαθέτει άνετη πρόσβαση και πάρκινγκ και αποκόπτει μεγάλα κύματα κόσμου στο κέντρο του Κτήματος, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την ασφάλειά του αλλά και την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος της Πάρνηθας. Επίσης, θεωρούν ότι η μόνη βιώσιμη πρόταση που θα έφερνε έσοδα στο κτήμα είναι αυτή της επαναλειτουργίας του ιστορικού Ξενοδοχείου “Τατόιον” -που σύμφωνα με τη μελέτη προορίζεται για εστιατόριο-, το οποίο διαφημιζόταν πάντοτε στους παγκόσμιους τουριστικούς οδηγούς. Τέλος, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των περιμετρικών κτιρίων, πιστεύουν ότι το κτήμα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένας νέος οικιστικός πυρήνας με τεράστια οφέλη για τον χώρο, τόσο σε επίπεδο φυσικής ασφάλειας -μιας και θα έχει ζωή όλο το 24ωρο- όσο και σε παροχή υπηρεσιών στους επισκέπτες στην ευρύτερη περιοχή του κτήματος με τα αντίστοιχα οφέλη.

    «Καλούμε τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας όπως συγκαλέσει άμεσα ανοικτή δημόσια διαβούλευση για το ζήτημα, παρουσία δημοσιογράφων, όπου όλοι θα έχουμε την ευκαιρία να τοποθετηθούμε και να παρουσιάσουμε τις απόψεις.

    Τονίζουμε ότι η διαβούλευση προβλέπεται από την προκήρυξη της μελέτης και πρέπει να συγκληθεί άμεσα. Ο Σύλλογος θα κάνει σαφείς τις θέσεις του και τις αντιρρήσεις του με επιστολές οι οποίες θα σταλούν στους συναρμόδιους Υπουργούς αλλά και στον Πρωθυπουργό. Σε μια εποχή κρίσης και κατάρρευσης των πάντων το Τατόι μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο μεγάλης κλίμακας και μπορεί να δώσει δουλειά σε εκατοντάδες συμπολίτες μας, συνδυάζοντας όλα τα στοιχεία της βαριάς μας βιομηχανίας, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τη γεωργία και την κτηνοτροφία και συνάμα να δώσει διέξοδο στους κατοίκους του λεκανοπεδίου», καταλήγει ο κ. Κουτσαβλής.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. 09/07/2012