• 3.500 «θησαυροί» και έργα τέχνης εκτός κινδύνου

    December 11, 2010 - Δημοσιεύματα

     

    Ψάχνουν ακόμη 1.000 τ.μ. για να αποθηκευτούν και άλλα αντικείμενα, ανοίγει ο δρόμος για ανάκτορο – μουσείο το 2013

    Τα πολυάριθμα αντικείμενα ιστορικής σημασίας και τα έργα τέχνης από το εσωτερικό του ανακτόρου Τατοΐου είναι πλέον ασφαλή. Περίπου 3.500 αντικείμενα έχουν ήδη αποθηκευτεί σε λυόμενους οικίσκους (κοντέινερ), ενώ χρειάζεται επιπλέον προμήθεια 1.000 τ.μ., σε έναν κλιματιζόμενο και προστατευόμενο χώρο για τα υπόλοιπα.

    Τον δρόμο να είναι έτοιμο το ανάκτορο να φιλοξενήσει όλα τα πολύτιμα αντικείμενά του, πιθανότατα το 2013, άνοιξαν την Πέμπτη, τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, στο υπουργείο Πολιτισμού, με την ομόφωνη έγκριση της μελέτης προληπτικής συντήρησης και συνθηκών αποθήκευσης του συνόλου των αντικειμένων αυτών, αλλά και με την έγκριση της μελέτης τεκμηρίωσης της κατάστασης διατήρησης και των προτάσεων συντήρησης του Κοιμητηριακού Ναού Αναστάσεως.

    Η διεύθυνση συντήρησης αρχαίων και νεωτέρων μνημείων έχει ξεκινήσει «άρτιες εργασίες» ταξινόμησης και αποθήκευσης, στο ανάκτορο, από το 2004, και μάλιστα σε συνθήκες «σχεδόν υπαίθρου» (με καρφιά στα παντζούρια, χωρίς φως κ.ά.). Κι αν εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση από διάφορους πόρους, τότε μέσα σε ένα εξάμηνο ενδέχεται να έχουν απολυμανθεί και προστατευτεί όλα τα αντικείμενα, αφήνοντας τους αναστηλωτές να πάρουν θέση στο ανάκτορο, με στόχο να γίνει ο ιδανικός χώρος – μουσείο για τα σπουδαία αυτά έργα.

    Κατηγορίες
    Τα αντικείμενα -κάποια με φθορές από σκόνη, αλλοιώσεις, ρωγμές κ .ά., και κάποια σε καλή κατάσταση- για την καλύτερη δυνατή προστασία τους χωρίστηκαν σε κατηγορίες: σε ξυλόγλυπτα αντικείμενα (έπιπλα κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, ξυλόγλυπτα αντικείμενα λαϊκής τέχνης, μουσικά όργανα, παιχνίδια κ.ά.), σε αρχειακό υλικό (βιβλία, περιοδικά, φωτογραφικά λευκώματα, δίσκοι βινυλίου, κινηματογραφικά φιλμ, έγγραφα κ.ά.), σε υφασμάτινα αντικείμενα (ρουχισμός, εξοπλισμός ρουχισμού, παιχνίδια, άμφια, χαλιά κ.ά.) και σε αντικείμενα μικροτεχνίας (όπλα, εργαλεία, συσκευές, εκκλησιαστικά αντικείμενα, νομίσματα κ.ά.).

    Ανάμεσα στα ξεχωριστά έργα που εντοπίστηκαν είναι η ενδυμασία της Βασίλισσας Ολγας (λευκή τσόχινη σεγκούνα), την οποία καθιέρωσε για τις υπόλοιπες κυρίες της αυλής, η οποία απεικονίζεται σε μια φωτογραφία του 1868, ένα βιβλίο επισκεπτών (1955) του Ανακτόρου Τατοΐου με τις υπογραφές σημαντικών προσώπων, έγγραφο που σχετίζεται με τον γάμο του βασιλιά Γεώργιου Α’ των Ελλήνων και μια ομπρέλα (παρασόλ) με χρυσό μονόγραμμα της βασίλισσας Ολγας, μια μαρμάρινη μπανιέρα επί βασιλείας Γεωργίου Α’ και μεταλλικό ομοίωμα που παραπέμπει στον Κοιμητηριακό Ναό Αναστάσεως από τον οίκο κοσμημάτων Θ. και Π. Κατραμόπουλου.

    Τοιχογραφίες

    Το βασικό πρόβλημα στον Ναό της Αναστάσεως όπου βρίσκονται διασκορπισμένοι οι τάφοι της βασιλικής οικογένειας εντοπίζεται στις τοιχογραφίες, στη ζωγραφική επιφάνεια (Κομνηνού Καλοθέτη) όπου υπάρχει εκτεταμένη αποκόλληση χρώματος.

    Πηγή: Εφημερίδα ΈΘΝΟΣ. 11/12/2010. Της Ντέμης Αυλωνίτη