Νίκος Θυμάκης

NIKOS THYMAKIS

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 και κατάγεται από τη Νάουσα και τα Χανιά. Είναι Γεωπόνος κι ασχολείται με την Ανθοκομία και την Κηποτεχνία από το 1998. Σαν Σύμβουλος Πρασίνου έχει την πεποίθηση ότι η Κηποτεχνία είναι «εργαλείο» πολιτιστικής , τουριστικής -κι όχι μόνο- προβολής της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα, ενισχύει την δυναμική του αειφόρου και αυτοσυντηρούμενου «Ελληνικού Κήπου»(Hellenic Garden) παγκοσμίως με τις δράσεις του. Έχει συμμετάσχει εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε διεθνείς εκθέσεις Ανθοκομίας και Κηποτεχνίας, όπως στην IGM Tulln (Αυστρία, 2007) και στην Taipei Flora Expo (Ταϊβάν, 2010-2011) όπου και πήρε την 6η θέση ανάμεσα σε 31 συμμετοχές, την καλύτερη για Ευρωπαϊκή χώρα. Επίσης, ήταν ο Project Manager της Ελληνικής συμμετοχής στη Floriade (Ολλανδία 2012) με την ομάδα ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ Hellenic Garden Team. Για αυτήν του τη δράση, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εξαγωγέων Εισαγωγέων  Φυτικού Υλικού (ΕΣΕΕΦΥ) τον τίμησε κάνοντάς τον Επίτιμο Πρόεδρό του και τον εκπροσωπεί στον ΕΝΑ (European Nurserystock Association) και στον AIPH(International Horticulture Producers Association). Βασική του δουλειά η χρήση πιστοποιημένου Ελληνικού φυτικού υλικού στα έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό.  

Στα πλαίσια συνεργασιών εκτός Ελλάδος , εκτός των άλλων, εργάστηκε στο Κατάρ (2012) για τη διάσωση φοινικοειδών και στη Χάλκη (Πριγκιποννήσια-Κωνσταντινούπολη) (2013-2019) για την κατασκευή του θεματικού κήπου της Αγίας Γραφής στην Ιερά Θεολογική Σχολή, εφαρμόζοντας τη μελέτη του Πανεπιστημίου Neapolis της Πάφου που έγινε υπό την επίβλεψης της Δρ. Νερατζιάς Τζώρτζη. Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει ακόμη κήπους στην Κορέα και στην Ελβετία.

Υπήρξε ο επιστημονικός υπεύθυνος της Ανθοκομικής Έκθεσης του Δήμου Κηφισιάς από το 2005-2012. Έχει πλήθος αρθρογραφίας σε ημερήσιο και περιοδικό τύπο καθώς και τηλεοπτικών εμφανίσεων σε εκπομπές κηποτεχνίας και κηπουρικής την τελευταία δεκαπενταετία. . Είναι μέλος αρκετών εθελοντικών οργανώσεων σχετικών με το πράσινο και το περιβάλλον.

Είναι ο ιδρυτής της GREEKPALMSOCIETY που αγωνίζεται για την διάδοση και διάσωση του Κρητικού Φοίνικα (Phoenix theophrasti) και μέλος του EUNOPS (European Network of Palm Scientists).

Από το2015 έως το 2019  και μετά από πολυετή πορεία στους Δήμους Χαλανδρίου και Κηφισιάς καθώς και στον οργανισμός για το «Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης» , τέθηκε επικεφαλής  στο Γραφείο Προγραμματισμού και Αξιοποίησης Πόρων του Δήμου Αμαρουσίου, με αντικείμενο τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα με ειδίκευση στο LIFE. Από την 1ηΣεπτεμβρίου 2019 έως την 31η Αυγούστου 2020 διετέλεσε ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΚΤΗΜΑ ΣΥΓΓΡΟΥ) , όπου παραμένει μέλος του ΔΣ έως σήμερα.  

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 ανήκει στη Διεύθυνση Αγροτικής Κατάρτισης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και έχει τοποθετηθεί Τμηματάρχης στο ΕΠΑΣ ΣΥΓΓΡΟΥ (Ανθοκομία-Κηποτεχνία) και διδάσκει Σχεδιασμό Κηποτεχνικών Έργων και Κηποτεχνικές Εφαρμογές. Από την 1η Δεκεμβρίου , είναι μέλος του ΔΣ της «Μητροπολιτικό Πράσινο Αθήνας ΑΕ» που αφορά στην συνδιαχείριση χώρων Ιστορικών Χώρων Πρασίνου όπως ο Εθνικός Κήπος, ο Λόφος Φιλοπάππου και η  Ακαδημία Πλάτωνος. Επίσης, είναι μέλος του ΔΣ  των Φίλων του Τατοϊου (από το 2015) και υπεύθυνος εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την  αποκατάσταση των Ιστορικών Κήπων του και του Αγροκτήματος καθώς και μέλος των «Φίλων του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Τοπίου» λόγω της πολυετούς ενασχόλησής του με τη δημιουργία δικτύου Ιστορικών Κήπων και Πάρκων στην Ελλάδα.