• Πρόσκληση σε παρουσίαση βιβλίου: Το ημερολόγιο της Βασίλισσας Φρειδερίκης

  January 22, 2020 - Ανακοινώσεις

  Αγαπητά μέλη, αγαπητοί φίλοι,

  Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του ιστορικού και επίτιμου μέλους του Συλλόγου μας κ. Κώστα Μ. Σταματόπουλου. Την Δευτέρα στις 3 Φεβρουαρίου και ώρα 18:30 θα παρουσιαστεί στην Γεννάδιο Βιβλιοθήκη το Ημερολόγιο της Βασίλισσας Φρειδερίκης που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καπόν.

  Για πρώτη φορά έρχονται στο φως συγκεκριμένα, λεπτομερή και μη διαψεύσιμα στοιχεία για μια μορφή της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας που λατρεύτηκε και μισήθηκε όσο κανείς και για την οποία ό,τι σχεδόν ειπώθηκε και γράφτηκε μέχρι τώρα προέρχεται από φήμες, χωρίς στιβαρή παραπομπή σε πηγές: την βασίλισσα Φρειδερίκη. Το «Ημερολόγιο της βασίλισσας Φρειδερίκης», που φυλάσσεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους σε σειρά 35 χειρόγραφων τευχών, καλύπτει με σχεδόν καθημερινές καταγραφές το μέγιστο μέρος της δημόσιας και ένα τμήμα της ιδιωτικής ζωής της βασίλισσας επί μια τριακονταετία (1938–1967). Συντάκτρια είναι η εκάστοτε κυρία των τιμών η οποία συνόδευε την βασίλισσα και σημείωνε στο τέλος της ημέρας τα πεπραγμένα της εν θερμώ, συχνά με λεπτομερείς περιγραφές και ενδιαφέροντα στιγμιότυπα που αποκαλύπτουν την πολύπλευρη όσο και έντονη προσωπικότητα της Φρειδερίκης και τη σχέση της με τον κόσμο. Σε αρκετές περιπτώσεις είναι φανερό στον αναγνώστη του χειρογράφου ότι η καταγραφή γίνεται σε πλοία ασταθή ή σε σιδηρόδρομο εν κινήσει. Το καθαυτό κείμενο του Ημερολογίου συμπληρώνεται από έγγραφα άλλων φακέλων των Γ.Α.Κ. —αλληλογραφία με υπηρεσίες πάνω σε επί μέρους θέματα κοινωνικής ως επί το πλείστον προνοίας, αλλά και λόγοι της βασίλισσας, γραμμένοι από την ίδια (τα πρόχειρα σώζονται), καθώς και επιστολές της. Ο στόχος της εκδόσεως είναι η δημοσίευση μιας ιστορικής πηγής μεγάλης σημασίας που συμπληρώνει καίρια ένα κενό της πρόσφατης ιστοριογραφίας και θα αποτελέσει την βάση για περαιτέρω επιστημονικές μελέτες.

  Το Ημερολόγιο παρουσιάζεται σε τρεις τόμους: 

  Α΄ 1938–1951, Β΄ 1952–1959, Γ΄ 1960–1967, και συνοδεύεται από περίπου διακόσιες σπάνιες φωτογραφίες. Στην Εισαγωγή ο αναγνώστης παραπέμπεται στις προσιτές στο διαδίκτυο ταινίες επικαίρων της εποχής ώστε να διασταυρώσει το κείμενο με την εικόνα.

  Απαραίτητη η κράτηση θέσης. Επίσης, θα παρακαλούσαμε η πρόσέλευσή σας να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 18:15. Πληροφορίες στην παρακάτω πρόσκληση.

  Εκ μέρους του ΔΣ,
  Βασίλης Κουτσαβλής