Ιστορικό Ίδρυσης

Η πορεία μέχρι σήμερα...(του Προέδρου του Σωματείου κ. Βασίλη Κουτσαβλή)

Όποιος δεν έχει ανέβει στο Τατόι φθινόπωρο ή χειμώνα δεν μπορεί να κατανοήσει την μαγεία αυτού του τόπου στην εντέλειά του. Έτσι λοιπόν και εγώ με οδηγό το δίτομο έργο του Ιστορικού και συγγραφέα κ. Κώστα Σταματόπουλου “Το Χρονικό του Τατοΐου”, αποφάσισα να το επισκεφθώ στις 11 Φεβρουαρίου 2008. Αυτή η πρώτη μου επαφή με το Κτήμα, υπήρξε καθοριστική, για να αγαπήσω αυτό το μέρος και να το κάνω μέρος της καθημερινότητάς μου. Αμέσως η ιστορία του Χρονικού άρχισε να ζωντανεύει μέσα από την ταπεινή μεγαλοπρέπεια αυτού του τόπου, μέσα από τα ερείπια του παρελθόντος μας. Ήταν αυτή η κραυγή των πέτρινων τοίχων που με συνεπήρε. Ήταν επίσης οι αναμνήσεις μου από το νησί μου την Μυτιλήνη που ξαναζωντάνεψαν. Τα πετρόχτιστα σπίτια, οι ελιές, τα λιβάδια, τα ζώα και τα πουλιά αυτό το μοναδικού σε κάλλος επίγειου βασιλείου.

Η συγκίνηση, η χαρά, η ανακούφιση αυτής της μέρας, ήταν τέτοια που με οδήγησαν να μοιραστώ αυτή την εμπειρία με τους φίλους μου και όσους ένιωθαν τα ίδια συναισθήματα μετά την επαφή τους με αυτό το σπάνιο μέρος. Το μέσο υπήρξε το Facebook και έτσι δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2008 η ομάδα των φίλων του κτήματος. Μαζί με την κοινωνία των πολιτών είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξομε απόψεις, να δημιουργήσουμε φιλίες και να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας για το μέλλον του κτήματος και την οικτρή κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Αλλά η κραυγή αυτή της κοινωνίας έπρεπε να λάβει σάρκα και οστά και να μετουσιωθεί σε οργανωμένη παρέμβαση στο ζήτημα. Με αυτές τις σκέψεις ζήτησα και είδα τον Ιούνιο του 2010 στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού τον καθ’ ύλην αρμόδιο για το Τατόι, τον ιστορικό και συγγραφέα κ. Κώστα Σταματόπουλο, του ανθρώπου που τον χαρακτηρίζει η ευγένεια, η ιστορική κατάρτιση και ένας κοσμοπολιτισμός, απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να διαθέτει κάποιος για να κατανοήσει σε βάθος το πρώην Βασιλικό Κτήμα. Αμέσως καταλήξαμε σε μια κοινή συναντίληψη για το θέμα και ο ίδιος έθεσε την ιδέα αυτή η ομάδα στο Facebook να αποτελέσει την μαγιά για την δημιουργία ενός συλλόγου Φίλων.

Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το φθινόπωρο με την ιδέα να διοργανώσουμε μια μεγάλη ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση για το Τατόι και να παρουσιάσουμε στους συμπολίτες μας το μέγεθος του προβλήματος. Από το 2003 που το Τατόι πέρασε στο Ελληνικό Δημόσιο είχαν γίνει ελάχιστα σχετικά με την προστασία του και την ανάδειξή του. Η κοινωνία των πολιτών έπρεπε να οργανωθεί και να αντιμετωπίσει την μεγάλη προσβολή εις βάρος της. Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στον πολυχώρο Metropolis στις 15 Νοεμβρίου 2010 σε μια κατάμεστη αίθουσα όπου οι φίλοι του Τατοΐου γνωρίστηκαν μεταξύ τους και αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον του κτήματος και τις πρωτοβουλίες που έπρεπε να αναληφθούν. Από κει και πέρα ξεκινά η συναρπαστική πορεία της ίδρυσης του Σωματείου «Φίλοι Κτήματος Τατοΐου». Από την επόμενη κιόλας αυτής της συνάντησης βρήκαμε τον πρώτο μας μεγάλο σύμμαχο, που δεν ήταν άλλος από τον δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας μας. Οι άριστες σχέσεις μου μαζί τους, λόγω επαγγελματικής ενασχόλησης, αλλά κυρίως λόγω σχέσεων εμπιστοσύνης που είχαν αναπτυχθεί μακρόθεν αποτέλεσε και το όχημα για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας. Ένας αρνητικός παλιά τύπος, για το κάθετι που αφορούσε το Τατόι άρχισε να αναθεωρεί και να αναδεικνύει το μέγεθος της ιστορικής αδικίας. Το Σωματείο απέκτησε τάχιστα καταστατικό και Ιδρυτικά Μέλη και ξεκίνησε τις επαφές του σε υψηλό επίπεδο τόσο με τις θεσμικές αρχές του κράτους όσο και με ιδιώτες εντός και εκτός συνόρων. Η εμπειρία μου και η γνώση μου για τα μεγάλα κτήματα της Μεγάλης Βρετανίας καθώς και η γνώση όλων των φίλων, τέθηκαν στο τραπέζι και έγιναν λόγος και άποψη. Το Τατόι, άρχισαν να το γνωρίζουν οι συμπολίτες μας μέσα από οργανωμένες ξεναγήσεις του Σωματείου και λόγω της αυξημένης δημοσιότητας άρχισαν να το επισκέπτονται και ιδιωτικά. Η προσπάθεια έμπαινε σε πιο ουσιαστικά μονοπάτια όταν το μεράκι μας και το πάθος μας αγκαλιαζόταν από ολοένα και αυξανόμενο κοινό απλών ανθρώπων, δημοσιογράφων, οικονομικών παραγόντων, πολιτικών. Στόχος ήταν η δημιουργία ενός πυρήνα αξιόλογων ανθρώπων οι οποίοι θα αναλάμβαναν το βάρος της κινητοποίησης της κοινής γνώμης και της ευαισθητοποίησης όλων για το κτήμα.

Στην αρχή της προσπάθείας μας οι “Φίλοι Κτήματος Τατοΐου” ήταν απλώς μία ιδέα, ενώ σήμερα είναι πλέον ένα σωματείο με ευρεία αναγνώριση και αναγνωρισιμότητα σχετικά με θέματα που αφορούν στο πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου.

Κατά το χρονικό διάστημα αυτό, το πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου, από τόπος που λίγοι γνώριζαν και επισκέπτονταν, έχει μεταφερθεί στο προσκήνιο του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού δημόσιου διαλόγου, με κινητικότητα σε πολιτικό επίπεδο και εκτεταμένες αναφορές στον τύπο. Αυτά οφείλονται, χωρίς υπερβολή, σε μεγάλο βαθμό στη δράση του σωματείου μας.

Ενδεικτικά, το σωματείο μας έχει πραγματοποιήσει άνω των 20 ξεναγήσεων στο κτήμα, έχει επανειλημμένως παρουσιάσει τις θέσεις του για το Τατόι δημόσια ενώ ερωτάται τακτικά από δημοσιογράφους για θέματα του κτήματος, όπως προκύπτει και από τις πολλές αναφορές στους Φίλους Κτήματος Τατοΐου και στις θέσεις τους στον Τύπο. Το σωματείο μας άνοιξε τον διάλογο με διακεκριμένους επιστήμονες στο εξωτερικό και γίνεται τακτικά δέκτης αιτημάτων έρευνας σχετικής με την ιστορία του.

Όλα αυτά έχουν καταστήσει το σωματείο μας μία “υπολογίσιμη δύναμη” για τη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με την αξιοποίηση του κτήματος. Πράγματι, οι “Φίλοι Κτήματος Τατοΐου” έχουν συναντηθεί σε υψηλό επίπεδο με όλους τους κρατικούς φορείς που είναι αρμόδιοι ή ενδέχεται να καταστούν αρμόδιοι για το θέμα του κτήματος και του μέλλοντός του, και διεκδικούν ρεαλιστικά για τον εαυτό τους λόγο και πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις που φαίνεται με αυξανόμενη ταχύτητα να δρομολογούνται για το κτήμα. Στόχος μας να δούμε το κτήμα να αναγεννιέται, να λειτουργεί και να ευημερεί, ισάξια με τα καλύτερα τέτοια κτήματα και ανάκτορα του εξωτερικού, να είναι ένας τόπος όπου όλοι μας θα πηγαίνουμε με χαρά και για τον οποίο όλοι μας θα είμαστε περήφανοι. Το Τατόι οφείλει και πρέπει να αναδείξει μια βιωματική σχέση -ειδικά της νέας γενιάς- που πρέπει να καλλιεργηθεί με τον χώρο μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στον τομέα του πολιτισμού, της έρευνας, της γεωκτηνοτροφικής οικονομίας, του αθλητισμού και της αναψυχής.

Συνοπτικά οι κυριότεροι σταθμοί του Σωματείου μας μέχρι και την Α’ Γενική Συνέλευση υπήρξαν οι ακόλουθοι:

1. Τακτικές συναντήσεις του Βασίλη Κουτσαβλή, με τον δικηγόρο κ. Γιώργο Μηνούδη για την προετοιμασία του καταστατικού του Σωματείου.

2. Ιδιαίτερες συναντήσεις του Βασίλη Κουτσαβλή με την κ. Χριστίνα Μόραλη, τον κ. Δημήτρη Ιωαννίδη και την κ. Βιργινία Ματσέλη για την σύσταση του προσωρινού ΔΣ του Σωματείου.

3. Τηλεφωνική επικοινωνία με τα 34 Ιδρυτικά Μέλη και κατ’ ιδίαν συναντήσεις για την επίσημη πρόσκλησή τους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Έλεγχος και έγκριση του τελικού κειμένου του καταστατικού.

4. Συνάντηση στις 3/2/2011 στον πολυχώρο Μetropolis για την υπογραφή του Καταστατικού από τα Ιδρυτικά Μέλη.

5. Υποβολή καταστατικού στο Πρωτοδικείο Αθηνών προς έγκριση στις 16/03/2011.

6. Ορισμός δικασίμου για τις 31/10/2011.

7. Ημερομηνία απόφασης 17/04/2012-Σύσταση του Σωματείου στις 13/06/2012.

8. Ημερομηνία έναρξης φορολογικών διαδικασιών 20/07/2012.

9. Ημερομηνία λήξης φορολογικών διαδικασιών και απόκτησης φορολογικής οντότητας 10/09/2012

10. Τελευταίο ΔΣ της προσωρινής διοικούσας επιτροπής Συλλόγου στις 18/09/2012.

11. Α’ Γενική Συνέλευση Ιδρυτικών Μελών 20/09/2012 στην έδρα του Ιστορικού Συλλόγου των Αθηναίων στην Πλάκα.

Συνοπτικά οι σημαντικότερες δράσεις του υπό σύσταση Σωματείου μέχρι και την Α’ Γενική Συνέλευση υπήρξαν οι ακόλουθες:

1. Ξενάγηση στο Τατόι από τον Ιστορικό κ. Κώστα Σταματόπουλο στις 12/12/2010. Μια ξενάγηση η οποία πραγματοποιήθηκε υπό δυνατή βροχή με την συμμετοχή περισσοτέρων των 150 ατόμων.

2. Ξενάγηση στο Τατόι από τον Ιστορικό κ. Κώστα Σταματόπουλο στις 13/02/2011. Συμμετοχή άνω των 170 ατόμων.

3. Συμμετοχή του Σωματείου μας στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του κ. Κώστα Σταματόπουλου «Ημερολόγιο Πρίγκιπος Νικολάου 1909-1912» που έγινε στο Ξενοδοχείο Plaza στις 10/03/2011.

4. Ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Βασίλης Κουτσαβλής πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επαφή του υπό σύσταση Σωματείου, με το Υπουργείο Πολιτισμού, στην έδρα του Υπουργείου, στις 31/03/2011, όπου συναντήθηκε με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου κ. Λίνα Μενδώνη καθώς και όλους τους Προϊσταμένους των Διευθύνσεων με αρμοδιότητα στα θέματα Τατοΐου. Παρόντες ήταν ο κ. Νικόλαος Μίνως, η κ. Ευγενία Γατοπούλου και η κ. Βλαζάκη Μαρία.

5. Ξενάγηση-Σεμινάριο στο Τατόι, εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Ανατολικής Αττικής στις 07/05/2011, από τον Πρόεδρο του Σωματείου κ. Βασίλη Κουτσαβλή.

6. Ξενάγηση του Σωματείου μας στην μεγάλη αναδρομική έκθεση του Μουσείου Μπενάκη για τον Αλταμούρα. Η ξενάγηση έγινε στις 15/05/2011 από την επιμελήτρια της Έκθεσης κ. Ελένη Κυπραίου. Για πρώτη φορά έβγαινε έργο τέχνης από το Τατόι στα πλαίσια της έκθεσης. Πρόκειται για μια εκπληκτική θαλασσογραφία του Αλταμούρα που πρόσφατα είχε συντηρηθεί από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.

7. Μετάβαση του Προέδρου του Σωματείου κ. Βασίλη Κουτσαβλή στο Κρυονέρι μετά από καταγγελίες κατοίκων, για την καταπάτηση μέρους του Κτήματος Τατοΐου, από τον Δήμο και ιδιώτες. Η αυτοψία έγινε στις 29/05/2011 και στην συνέχεια εκδόθηκε σχετικό Δελτίο Τύπου.

8. Ξενάγηση στο Τατόι από τον Ιστορικό κ. Κώστα Σταματόπουλο στις 5/6/2011 στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Η εκδήλωση αυτή έγινε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και με την συμμετοχή άνω των 200 ατόμων.

9. Συνάντηση του Προέδρου του Σωματείου κ. Βασίλη Κουτσαβλή και του μέλους του προσωρινού ΔΣ κ. Βιργινίας Ματσέλη με την Γενική Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Ασπασίας Λούβη στις 12/07/2011.

10. Συνάντηση του Προέδρου του Σωματείου κ. Βασίλη Κουτσαβλή με την Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Κισκήρα στις 16/11/2011.

11. Συνάντηση του Προέδρου του Σωματείου κ. Βασίλη Κουτσαβλή με τον Προϊστάμενο της Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων Αττικής κ. Ορέστη Βαβατσιούλα στις 30/11/2011.

12. Συνάντηση του Προέδρου του Σωματείου κ. Βασίλη Κουτσαβλή με την ομάδα των Μελετητών που επιλέχθηκε από τον ΟΡΣΑ για το Σχέδιο Γενικής Διάταξης του Κτήματος Τατοΐου στις 13/12/2011.

13. Συνάντηση του Προέδρου του Σωματείου κ. Βασίλη Κουτσαβλή με το Συμβούλιο Επικοινωνίας της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, παρουσία και του κ. Κώστα Σταματόπουλου σχετικά με την διοργάνωση μεγάλης διεθνούς ημερίδας, με συμμετοχή ξένων ειδικών για το Τατόι. Η συνάντηση έλαβε χώρα την Παρασκευή 27/01/2012.

14. Ξενάγηση του Σωματείου μας και κοπή της πρώτης πρωτοχρονιάτικης πίτας μας στην Οικία Κατακουζηνού στις 22/01/2012 και 4/02/2012.

15. Συνάντηση γνωριμίας και ξενάγηση του Προέδρου του Σωματείου κ. Βασίλη Κουτσαβλή στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αχαρνών από τον κ. Γιώργο Φυτά, Πρόεδρο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών. Η συνάντηση έγινε στις 11/02/2012.

16. Παρουσίαση του νέου βιβλίου του κ. Κώστα Μ. Σταματόπουλου, “Τατόι: Περιήγηση στον χρόνο και τον χώρο” στον Δήμο Αχαρνών-Μενιδίου. Παρουσίαση των θέσεων του Σωματείου μας για την αξιοποίηση του Κτήματος. Η παρουσίαση έγινε στην έδρα του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών με την συνεργασία της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών στις 12/02/2012 και ώρα 1900. Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου και απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Σωτήρης Ντούρος.

17. Συνάντηση στον ΟΡΣΑ για το Τατόι την Πέμπτη 16/02/2012. Στην συνάντηση έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος του ΟΡΣΑ κ. Ιωάννης Πολύζος, η επιτροπή επίβλεψης της Μελέτης του Σχεδίου Γενικής Διάταξης και η Ομάδα Μελετητών-Αναδόχων του Σχεδίου. Παρών επίσης ήταν και ο κ. Σταματόπουλος Κώστας καθώς και ο Πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ κ. Γιάννης Μιχαήλ.

18. Ξενάγηση του Σωματείου μας και παρακολούθηση Συναυλίας στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό στις 19/2/2012.

19. Ξενάγηση του Σωματείου μας στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Δύο γκρούπ των 20 ατόμων. Η ξενάγηση έγινε την Κυριακή 26/2/2012 από τον επιμελητή του Μουσείου κ. Σταύρο Αρβανιτόπουλο.

20. Ξενάγηση στο Τατόι του Περιβαλλοντικού Οικολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Παπάγου «Ο ΥΜΗΤΤΟΣ», από τον Πρόεδρο του Σωματείου κ. Βασίλη Κουτσαβλή. Η ξενάγηση έγινε στις 4/3/2012 με συμμετοχή άνω των 100 μελών του Συλλόγου.

21. Παρουσίαση των θέσεων του Σωματείου μας για την αξιοποίηση του Κτήματος, στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό, την Κυριακή 11/03/2012 και ώρα 18:30. Ομιλητές: Νίκος Βατόπουλος, Γιάννης Σχίζας, Κώστας Σταματόπουλος, Βασίλης Κουτσαβλής.

22. Συνάντηση του Προέδρου του Σωματείου κ. Βασίλη Κουτσαβλή, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στην έδρα του Υπουργείου στις 13/03/2012.

23.  Ευρεία σύσκεψη για το Τατόι πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23/03/2012, υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και με τη συμμετοχή των Γενικών Γραμματέων ΥΠΕΚΑ Άρη Αλεξόπουλου, Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Μαρίας Καλτσά, Υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του Ειδικού Γραμματέα Δασών Γιώργου Αμοργιανιώτη, του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, της Διευθύντριας και στελεχών του ΟΡΣΑ, τον Πρόεδρο του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, τον Πρόεδρο του ΔΣ Φίλων Τατοΐου Βασίλειο Κουτσαβλή και μέλη του ΔΣ, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Γιάννη Μιχαήλ τον συγγραφέα και μέλος του ΔΣ της ΕΛΛΕΤ, κ. Κώστα Σταματόπουλο και τους μελετητές, του Σχεδίου Γενικής Διάταξης του Τατοΐου.

24. Διοργάνωση θεατρικής εξόδου του Σωματείου μας την Τετάρτη 21/03/2012. Παρακολουθήσαμε την παράσταση “Ήταν όλοι τους παιδιά μου” στο Studio Μαυρομιχάλη στα Εξάρχεια.

25. Ξενάγηση-Περίπατος στην Λίμνη Κιθάρα και γνωριμία με την ιστορική και φυσιολατρική διαδρομή, την 1/4/2012 σε συνεργασία με την ομάδα «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα» του δημοσιογράφου της Καθημερινής κ. Νίκου Βατόπουλου. Οδηγός μας ο Ιστορικός κ. Κώστας Σταματόπουλος. Συμμετοχή περίπου 200 ατόμων.

26. Ξενάγηση του Σωματείου μας στην έδρα του Ιδρύματος Ωνάση και στον Εθνικό Κήπο το Σάββατο 7/04/2012.

27. Ξενάγηση στο Τατόι, της Λέσχης Γυναικών Φιλοθέης στις 28/4/2012 από τον Πρόεδρο του Σωματείου κ. Βασίλη Κουτσαβλή. Συμμετοχή άνω των 60 μελών της λέσχης.

28. Ξενάγηση στο Τατόι του Συλλόγου Αποφοίτων της Σχολής Μωραΐτη στις 29/04/2012. Η ξενάγηση έγινε από τον Πρόεδρο του Σωματείου κ. Βασίλη Κουτσαβλή με την συμμετοχή περισσοτέρων των 50 αποφοίτων.

29. Ξενάγηση στο Τατόι του Rotary Club Εκάλης στις 13/5/2012 από τον Πρόεδρο του Σωματείου κ. Βασίλη Κουτσαβλή.

30. Ξενάγηση στο Τατόι του Συλλόγου των Αθηναίων στις 19/5/2012 από τον Πρόεδρο του Σωματείου κ. Βασίλη Κουτσαβλή.

31. Ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Βασίλειος Κουτσαβλής και ο Ιστορικός κ. Κώστας Σταματόπουλος είδαν από κοινού στο Υπουργείο Πολιτισμού τον Γενικό Διευθυντή του Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Στέφανο Αδαό και τον ενημέρωσαν για τα θέματα Τατοΐου. Η συνάντηση έγινε την Τρίτη 10/07/2012.

32. Ο Ιστορικός και Επίτιμο Μέλος του Σωματείου μας κ. Κώστας Σταματόπουλος είχε κατ’ιδίαν συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα, την Πέμπτη 12/07/2012 και την Τρίτη 17/07/2012.

33. Ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Βασίλης Κουτσαβλής είχε κατ’ιδίαν συνάντηση με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη στην έδρα του Υπουργείου Πολιτισμού. Η συνάντηση έγινε παρουσία και της κ. Ευγενίας Γατοπούλου στις 18/07/2012.

34. Από τις 07/07/2010-σήμερα, ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Βασίλης Κουτσαβλής έδωσε δεκάδες συνεντεύξεις στον έντυπο τύπο σχετικά με το κτήμα και το μέλλον του, με εμφανίσεις στην τηλεόραση και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις. Αναλυτικά δημοσιεύματα στην περιοχή Νέα του Ιστοτόπου.

35. Συνάντηση του Προέδρου του Σωματείου κ. Βασίλη Κουτσαβλή με την κ. Κατερίνα Έρτσου για το οικογενειακό φωτογραφικό αρχείο από το Τατόι. Ο παππούς της κ. Έρτσου υπήρξε υποδιευθυντής του Κτήματος.

36. Συνάντηση του Προέδρου του Σωματείου κ. Βασίλη Κουτσαβλή και του μέλους του ΔΣ κ. Γεωργίου Μηνούδη με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ στις 14/09/2012. Η συνάντηση έγινε και με την παρουσία του κ. Κώστα Σταματόπουλου και εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα περί πιθανής εμπλοκής του ταμείου στην αξιοποίηση του Κτήματος.