• Ανακοίνωση προγράμματος fundraising “Ξεκινάμε”

  February 6, 2013 - Δελτία Τύπου

   

  Οι Φίλοι του Τατοΐου ανακοινώνουν επίσημα το πρόγραμμα «Ξεκινάμε» που στόχο έχει την συγκέντρωση πόρων για την προετοιμασία μελετών αποκατάστασης των ιστορικών κτιρίων του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου.

  Το σωματείο Φίλων Κτήματος Τατοΐου ανακοινώνει την επίσημη έναρξη του προγράμματος fund raising «Ξεκινάμε» που στόχο έχει να δώσει σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες αλλά και τους ξένους φίλους της χώρας μας, την δυνατότητα και την ευκαιρία να συνδράμουν στην διάσωση και ανάδειξη του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου.

  Μέσω του προγράμματος όλοι οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την νομική υπόσταση του Σωματείου και να πραγματοποιήσουν δωρεές με στόχο την συγκέντρωση όλων των απαραίτητων πόρων για την σύνταξη των μελετών αποκατάστασης αλλά και τα άμεσα σωστικά έργα που απαιτούνται για την διάσωση όλων των ιστορικών κτιρίων του πρώην Βασιλικού Κτήματος. Η κάθε προσφορά που μπορεί να ξεκινά και από 1 ευρώ, θα ανακοινώνεται ταυτόχρονα στον ιστότοπο του Σωματείου εφόσον ο δωρητής επιθυμεί την δημοσιοποίηση του ονόματός του.

  Το Σωματείο, στη συνέχεια, σε συνεργασία με μελετητικά γραφεία, τα οποία έχουν ήδη επιλεχθεί, θα ολοκληρώνει τις μελέτες αποκατάστασης και θα τις παραδίδει στο Υπουργείο Πολιτισμού. Οι Μελέτες θα συντάσονται με βάση τις Τεχνικές Προδιαγραφές της ΕΝΜΑ και σε συνεργασία με την Εφορεία. Σε περίπτωση που κάποιο κτίριο περιέλθει σε κατάσταση ετοιμορροπίας, το Σωματείο θα πραγματοποιεί χορηγίες προς το Υπουργείο Πολιτισμού για την πραγματοποίηση άμεσων σωστικών έργων. Εταιρείες με οικοδομικά υλικά έχουν την δυνατότητα να παρέχουν την υποστήριξή τους μέσα από δωρεές σε είδος, υλικών απαραίτητων για τις αποκαταστάσεις των κτιρίων. Αρχιτεκτονικά γραφεία έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν συγκεκριμένες μελέτες ως δωρεά προς το Σωματείο.

  Το Σωματείο ξεκινά ήδη τις μελέτες αποκατάστασης δύο κτιρίων, του Βουτυροκομείου και της Οικίας Στουρμ με στόχο την άμεση ένταξή τους στο ΕΣΠΑ. Το Βουτυροκομείο είναι ένα από τα πιο ρομαντικά οικήματα του πρώην Βασιλικού Κτήματος και η Οικία Στουρμ από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά και ιστορικά. Εικάζεται και μένει στην έρευνα να το αποκαλύψει οτι η Οικία Στούρμ υπήρξε το υπασπιστήριο του πρώτου Ανακτόρου και είναι πιθανώς έργο Τσίλλερ. Σε αυτό το κτίριο μεταφέρθηκε ο Βασιλόπαις Αλέξανδρος για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες μετά το δάγκωμα της μαϊμούς που έγινε στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου.

  Επίσης σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής αναζητούνται τρόποι χρηματοδότησης της Μελέτης Αποκατάστασης του Οινοποιείου και του Εμφιαλωτηρίου του Κτήματος.

  Οι Φίλοι του Τατοίου απευθύνουν έκκληση σε όλους τους πολίτες, σε φυσικά πρόσωπα, σε ιδρύματα και εταιρείες ώστε το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί με επιτυχία. Οι σημαντικές χρηματικές προσφορές θα συνοδεύονται με ειδική μνεία των φυσικών ή νομικών προσώπων σε επιγραφή που θα τοποθετηθεί σε ειδικό σημείο εντός του πρώην Βασιλικού Κτήματος σε συνεργασία και υπόδειξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Το Σωματείο Φίλων Κτήματος Τατοΐου σε ετήσια επίσημη εκδήλωση θα τιμά τους ευεργέτες και τους δωρητές του και θα προβάλει την συνεισφορά τους μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα αντισταθμιστικά οφέλη στο τέλος του παρόντος.

  Το Σωματείο προγραμματίζει, τέλος, μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων για την συγκέντρωση των απαραίτητων πόρων. Στόχος μας είναι την άνοιξη του 2013 να υπάρχει μόνιμος κουμπαράς σε κεντρικό σημείο του κτήματος για τους επισκέπτες που θέλουν να συνδράμουν στην προσπάθεια.

  Για όσους επιθυμούν να προσφέρουν μπορούν να χρησιμοποιούν τον ασφαλή τρόπο συναλλαγών μέσω PayPal στον ιστότοπο του Σωματείου www.tatoi.org ή να χρησιμοποιούν τον τραπεζικό λογαριασμό του Σωματείου στα παρακάτω στοιχεία:

   

  Alpha Bank: 148002002003981

  IBAN GR20 0140 1480 1480 0200 2003 981

  BIC: CRBAGRAA

  Δικαιούχος: Σωματείο Φίλων Κτήματος Τατοΐου

  Παρακαλούμε να δηλώνεται σαν αιτιολογία το ονοματεπώνυμό σας ή την λέξη «ανώνυμος».

  • «Ξεκινάμε» όλοι μαζί την εθνική προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης του στολιδιού της Αττικής Γης.

  • «Ξεκινάμε» όλοι μαζί την νέα σελίδα στην σπουδαία ιστορική πορεία του πρώην Βασιλικού Κτήματος.

  • «Ξεκινάμε» όλοι μαζί ένα ταξίδι με τελικό προορισμό να παραδώσουμε στην Ελλάδα και στους ξένους επισκέπτες μας ένα χώρο όπου η Ελληνική Ιστορία συναντά την φύση, την αρχιτεκτονική, τον αγροτουρισμό.

  • Έναν χώρο που πρέπει να κάνει περήφανους όλους μας. Το Τατόι και η διάσωσή του κατά τον ιστορικό και συγγραφέα κ. Κώστα Σταματόπουλο είναι μια «πρόκληση πολιτισμού», του ατομικού και του συλλογικού πολιτισμού όλων μας.

  • Οι Έλληνες μέσα στις πιο δύσκολες καμπές της ιστορικής πορείας του τόπου μας διαφύλαξαν και προστάτευσαν το Τατόι και αυτό οφείλουμε να πράξουμε σήμερα.

  • Οφείλουμε και εμείς να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές και στους πολίτες του κόσμου ως ένα σημαντικό μνημείο της νεώτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

  ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ :

  ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΟΥ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΧΟΡΗΓΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ.

  Προσοχή:Ο κατάλογος που ακολουθεί είναι ενδεικτικός και μπορεί να αναπροσαρμοστεί από τα συμβαλλόμενα μέρη ανάλογα με το είδος εκάστης εκδήλωσης, το ύψος και τη σημασία της χορηγίας αλλά και τις ειδικές υποδείξεις των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.

  Οι αντισταθμιστικές παροχές προς τον χορηγό μπορούν να λάβουν ενδεικτικά τις ακόλουθες μορφές:

  • Προβολή της ευποιίας του Χορηγού μέσω έντυπου χορηγικού υλικού.

  • Αναφορά του ΧΟΡΗΓΟΥ στα Μ.Μ.Ε. και σε κάθε μέσο σχετικό με τον ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΤΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ, έντυπο, ηλεκτορνικό ή άλλο.

  • Προνομιακής πρόσβασης του ΧΟΡΗΓΟΥ και παρακολούθησης της εξέλιξης των έργων.

  Α) Προβολή της ευποιίας του Χορηγού μέσω έντυπου χορηγικού υλικού.

  Εμφάνιση του λογότυπου του ΧΟΡΗΓΟΥ:

  • σε banner τα οποία θα αναρτηθούν σε ενδεικτικά και διακριτά σημεία σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ.

  • στις αφίσες που θα αναρτήσει ο ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ για την προβολή της δράσης του ΧΟΡΗΓΟΥ.

  • σε ενημερωτικούς καταλόγους που θα εκδοθούν με ευθύνη του ΑΠΟΔΕΚΤΗ.

  • σε προσκλήσεις που θα τυπωθούν για τα εγκαίνια εκδηλώσεων.

  Β) Αναφορά του Χορηγού στα Μ.Μ.Ε

  • σε δράσεις προβολής της χορηγίας που θα παραχθούν με ευθύνη του αποδέκτη με τη μορφή παρουσιάσεων, σχολίων, μηνυμάτων, δελτίων τύπου.

   

   

2 Responses so far.

 1. ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ says:

  Θα μπορούσατε να μου εξηγήσετε πως συνδυάζεται αυτή η πρωτοβουλία ανεύρεσης πόρων για την συντήρηση του χώρου με το γεγονός ότι το Τατόι σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο που έχει υπογράψει η Κυβέρνηση είναι να τεθεί προς πώληση ώστε να επιτευχθούν έσοδα για το Ελληνικό κράτος; Θα το επιδιορθώσουμε για να παραδωθεί σε καλύτερη κατάσταση στον νέο ιδιοκτήτη ή ισχύει κάτι άλλο που αγνοώ; Ευχαριστώ.

 2. user says:

  Αγαπητή κυρία Κοκκίνου,
  >
  > Σε συνέχεια του ερωτήματος που θέσατε σχετικά με το πρόγραμμα ανεύρεσης
  > πόρων του Σωματείου Φίλων Κτήματος Τατοΐου θα ήθελα να σας ενημερώσω για
  > τα ακόλουθα τα οποία ισχύουν μέχρι αυτή την στιγμή.
  >
  > Το Τατόι δεν μπορεί να πωληθεί μιας και δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα
  > και είναι νομικά κατοχυρωμένο. Πρόθεση επίσης της Κυβέρνησης είναι να
  > μην πωληθεί. Το Τατόι θα αξιοποιηθεί με την εμπλοκή της ιδιωτικής
  > οικονομίας και εξετάζεται το ενδεχόμενο να μισθωθεί μακροχρόνια (50-60
  > χρόνια).
  >
  > Η μακροχρόνια μίσθωση είναι η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για την οποία δεν έχει
  > υπάρξει μέχρι στιγμής θετική εισήγηση των συναρμόδιων Υπουργείων και του
  > Συλλόγου μας. Το Τατόι είναι κηρυγμένο Νεώτερο Μνημείο και Ιστορικός
  > τόπος από το Υπουργείο Πολιτισμού και ισχύουν όλες οι διατάξεις του
  > Αρχαιολογικού Νόμου. Επίσης είναι χώρος απόλυτης προστασίας ως τμήμα του
  > Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και ως χώρος προστασίας από το πρόγραμμα Natura.
  >
  > Το Σωματείο σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και
  > Πολιτισμού προωθεί την ανάδειξη και την προστασία των ιστορικών κτιρίων
  > αποκλειστικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού. Τα έργα θα
  > ενταχθούν σε Ευρωπαϊκά προγράμματα για την υλοποίησή τους και τα κτρίρια
  > θα μισθωθούν σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ για την διαχείρισή τους.
  >
  > Οι τερατολογίες και οι τρομολαγνείες περί πώλησης της δημόσιας
  > περιουσίας, μνημείων, και χώρων ιδιαίτερης περιβαλλοντολογικής αξίες
  > όπως το Τατόι είναι ζήτημα πολτικό και άγεται και φέρεται κατά καιρούς
  > για να δημιουργεί εντυπώσεις και να αποφέρει στους διακινητές τα ανάλογα
  > οφέλη κάνοντας ταυτόχρονα κακό στην εικόνα της χώρας.
  >
  > Ουδείς στον Σύλλογο έχει έρθει σε επαφή με ένα τέτοιο ενδεχόμενο και οι
  > νομικοί μας σύμβουλοι έχουν αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο περί
  > πώλησης του κτήματος.
  >
  > Στην διάθεσή σας για κάθε άλλη διευκρίνηση.
  >
  > Με εκτίμηση,
  >
  > Βασίλης Κουτσαβλής
  >
  > Πρόεδρος ΔΣ.