• Επιστολή της 21ης Νοεμβρίου 2010 προς τον τότε Διευθυντή του Βήματος της Κυριακής κ. Παντελή Καψή

    November 10, 2012 - Ανακοινώσεις

     

    Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, με ημερομηνία 28/10/2012, στο οποίο η συντάκτριά του κ. Μαρία Θερμού, καλεί το Υπουργείο Πολιτισμού να αφήσει το πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου στην απόλυτη ερημοποίηση στην οποία και έχει περιέλθει μετά από έτη αδιαφορίας, και κομπλεξικών, ανιστόρητων και φοβικών συμπλεγμάτων οι Φίλοι του Τατοΐου δίνουν στην δημοσιότητα την παρακάτω επιστολή. Η επιστολή αυτή εστάλει στον τότε Διευθυντή της εφημερίδος κ. Παντελή Καψή για σχεδόν το ίδιο άρθρο που δημοσιεύτηκε από την ίδια δημοσιογράφο για το Τατόι. Δεν θα προβούμε σε κανένα άλλο σχόλιο και ο κάθε λογικός και μορφωμένος άνθρωπος μπορεί να σχηματίσει ιδίαν αντίληψη. Φυσικά, η παρακάτω επιστολή ουδέποτε δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα.

    Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2010

    Αγαπητέ κύριε Διευθυντά,

    Οφείλω να τοποθετηθώ απέναντι στους υπαινιγμούς που εκφράστηκαν σε άρθρο της συνεργάτιδος της εφημερίδας σας κας Μαρίας Θερμού, στο Βήμα της Κυριακής 21 Νοεμβρίου σχετικά με την ανακοίνωση ίδρυσης Συλλόγου Φίλων του Κτήματος Τατοΐου.

    Θα ήθελα να τονίσω τα παρακάτω:

    α. Το κτήμα αποτελεί μοναδικό αρχιτεκτονικό σύνολο, με κτίρια που έχουν συμπληρώσει πάνω από ένα αιώνα ζωής και είναι γνωστών και καταξιωμένων αρχιτεκτόνων. Μεταξύ άλλων Ερνέστος Τσίλερ, Σάββας Μπούκης, Αναστάσιος Μεταξάς, Μανόλης Λαζαρίδης, Περικλής Σακελλάριος, Αλέξανδρος Μπαλτατζής. Πέρα από αυτό στο Τατόι εκτυλίχθηκαν σημαντικά γεγονότα της νεότερης Ιστορίας μας και από το 2003 είναι χαρακτηρισμένο ως Νεώτερο Mνημείο. Ας μου επιτραπεί να θυμίσω ότι το συγκεκριμένο ακίνητο περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο με αποζημίωση της τέως Βασιλικής Οικογένειας, ύψους 13.000.000 ευρώ. Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, “επενδύσεις” αυτού του ύψους δεν έχει κανείς το δικαίωμα να τις απαξιώνει. Ως μια τέτοια επένδυση, Νεώτερο Μνημείο και ως το μοναδικό τμήμα της Πάρνηθας που δεν έχει καταστραφεί από τις φωτιές το Τατόι πρέπει να σταθεί στα πόδια του και να αποτελέσει ένα λαμπρό παράδειγμα σωστής και αποδοτικής αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. Ας αναρωτηθούμε, πού αλλού στην Ελλάδα σώζεται κτιριακό σύνολο με υποδομή δασικών οδών, αλεών, πέτρινων γεφυριών, τεχνητών λιμνών κτλ κτήματος του 19ου αιώνα; και επί πλέον πού αλλού, σε έναν τέτοιο χώρο διέμεινε, επί έναν αιώνα ο αρχηγός του κράτους, ώστε ο χώρος αυτός να συνδέεται τόσο στενά με την εθνική μας ιστορία; Πού αλλού υπάρχουν όλα αυτά συν χιλιάδες στρέμματα δάσους και βουνού, μόλις δύο βήματα από την Αθήνα;

    β. Είναι ανάρμοστη και επικίνδυνη η διάκριση μεταξύ μνημείων. Να υπογραμμίσουμε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί γι’ αυτό υπογράφουσα διεθνείς συμβάσεις.

    γ. Aν εμείς επιλέξαμε να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο μνημείο, αυτό σε τίποτε δεν εμποδίζει άλλους να ασχοληθούν με άλλα, επίσης καταρρέοντα, μνημεία. Αντιθέτως κάτι τέτοιο θα μας χαροποιούσε τα μέγιστα! Ένας σοβαρός άνθρωπος θα έπρεπε να επιχαίρει, αντί να χλευάζει και να διαμαρτύρεται.

    δ. Αν η δημοσιογράφος σας ήταν παρούσα στην εκδήλωση των Φίλων του Κτήματος Τατοΐου που πραγματοποιήθηκε στο metropolis τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου και στην οποία είχε προσκληθεί, θα είχε πληροφορηθεί για το πόσο τονίστηκε το γεγονός της στενής συνεργασίας του υπό ίδρυση Συλλόγου με τις αρμόδιες αρχές. Δεν υποκαθιστούμε την πολιτεία απλά τη συνδράμουμε. Εκείνη έχει τον κυρίαρχο ρόλο.

    ε. Σε αυτή την εθελοντική προσπάθεια βρήκαμε θετική ανταπόκριση από εκατοντάδες Έλληνες πολίτες. Ο δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας στάθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα μας αντιλαμβανόμενος την αξία που έχουν τέτοιες προσπάθειες πολιτών να συνδράμουν την πολιτεία σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της Ελληνικής Ιστορίας μας. Τα περί “κραυγών” και “προστατών” υπονοούμενα μάλλον άλλους σκοπούς εξυπηρετούν.

    Η προσπάθεια που μόλις ξεκίνησε θα συνεχιστεί με μεράκι και αφοσίωση παρά τα όποια πιθανά πυρά.

    Παρακαλώ θερμά για τη δημοσίευση της παρούσης.

     

    Με ειλικρινή εκτίμηση και σεβασμό,

    Βασίλης Κουτσαβλής

    Εκπρόσωπος Φίλων Κτήματος Τατοΐου.