• Θετικές εξελίξεις για το πολύπαθο Τατόι

    March 2, 2015 - Ανακοινώσεις

    Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου ενημερώθηκε σήμερα από τον Δασολόγο του Δασαρχείου Πάρνηθας κ. Γεώργιο Ζαρείφη, οτι ξεκίνησε από το Δασαρχείο, το έργο του καθαρισμού του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου. Είναι ιδιαίτερη η χαρά του Συλλόγου μας μιας και ένα πολύ σημαντικό έργο που αφορά τόσο την πυροπροστασία του κτήματος όσο και την γενικότερη ανάδειξη των κήπων και του αισθητικού δάσους ξεκινά σε στενή συνεργασία του Δασαρχείου, του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι πολύ σημαντικό το Υπουργείο Πολιτισμού που έχει στην ευθύνη του τα 40 και πλέον ιστορικά κτίρια του κτήματος να εκφράσει τις ανάγκες του προς το Δασαρχείο για την όσο τον δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων, που οδήγησαν το πρώην Βασιλικό Κτήμα στην οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Υπενθυμίζουμε ότι ο καθαρισμός του Ανακτορικού Κήπου (ο οποίος βρίσκεται σε άθλια κατάσταση) είναι έργο υψίστης σημασίας μιας και ο Σύλλογός μας είναι έτοιμος να αναθέσει την μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης του Κήπου στον διεθνούς φήμη Γάλλο Κηποτέχνη κ. Louis Benech ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε το Τατόι. Η μελέτη θα γίνει σε στενή συνεργασία και με επίβλεψη όλων των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και στην συνέχεια θα δωριθεί στο Υπουργείο.

    Είμαστε επίσης εξαιρετικά ικανοποιημένοι μιας και το Δασαρχείο Πάρνηθας έκανε δεκτό το αίτημά μας ο καθαρισμός του κτήματος να επικεντρωθεί κυρίως στον κηρυγμένο ιστορικό τόπο, δηλαδή στον περιβάλλοντα χώρο τόσο της Ανακτορικής Ενότητας όσο και της αγροκτηνοτροφικής ενότητας και του Βασιλικού Κοιμητηρίου. Αυτή η απόφαση δεν θα ήταν εφικτή χωρίς το πραγματικό ενδιαφέρον του κ. Ζαρείφη για το Τατόι και την διάθεση συνεργασίας με τον Σύλλογο. Ενστερνίστηκε τις απόψεις της κοινωνίας των πολιτών που έχουν προσφέρει τα μέγιστα τόσα χρόνια στην υπόθεση του Τατοΐου κάτω από δύσκολες οικονομικά συνθήκες, έχοντας να αντιπαρέλθουμε συχνά, πυκνά δογματισμούς, ιδεοληψίες και αρνητική στάση πολλών εκ των όσων σήμερα καθορίζουν την τύχη αυτού του τόπου. Είναι εξέχουσας σημασίας το συγκεκριμένο έργο μιας και τα πρόσφατα κρούσματα με την πτώση μεγάλων δέντρων πάνω στα κηρυγμένα ως Νεώτερα Μνημεία, σαράντα ιστορικά κτήματα του κτήματος ήταν συχνό φαινόμενο. Από την ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Ζαρείφη οι εργασίες ξεκίνησαν σήμερα από τον λόφο του Βασιλικού Κοιμητηρίου. Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.229.182 ευρώ, συγχρηματοδοτούμενο κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 20% από την χώρα μας και ανατέθηκε μετά από δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό σε ιδιωτική εταιρεία.

    Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος θα στηρίξει με όσα μέσα διαθέτει την εξαιρετικά σημαντική αυτή πρωτοβουλία του Δασαρχείου Πάρνηθας και θα σταθεί ουσιαστικός αρωγός για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου καθαρισμού. Εκφράζουμε τις θερμότατες ευχαριστίες μας προς το Δασαρχείο και όλως ιδιαιτέρως προς τον κ. Γεώργιο Ζαρείφη για την εμπιστοσύνη και την άψογη συνεργασία. Είναι κοινός στόχος άλλωστε όλων η προστασία και ανάδειξη του στολιδιού αυτού της Αττικής.

    Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι το περασμένο Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου κ. Βασίλης Κουτσαβλής ξενάγησε στο Τατόι τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρο Φιλίππου και τον Δήμαρχο Διονύσου κ. Διονύση Ζαμάνη, έπειτα από πρωτοβουλία του Προέδρου των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Κρυονερίου κ. Κυριάκου Ζηκίδη τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά. Ο Δήμρχος Διονύσου με την στενή συνεργασία της Περιφέρειας και του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, θα αναλάβει πρωτοβουλίες, για την ανάδειξη της μεγάλης περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και ιστορικής αξίας του κτήματος καθώς και για την αναβάθμιση και την αξιοποίησή του, προς όφελος των πολιτών. 
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν η Περιφερειακή Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής κ. Γιάννα Τσούπρα, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Υποδομών, Χωροταξίας & Πολεοδομίας κ. Ευάγγελος Λυρούδιας, ο Δημοτικός Σύμβουλος εντεταλμένος για το Κρυονέρι κ. Δημήτρης Ράικος και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρυονερίου κ. Δημήτρης Χριστόπουλος.