• Έκτακτη ανακοίνωση σχετικά με τον εορτασμό του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς στο Τατόι

  April 26, 2021 - Ανακοινώσεις

  Ανακοίνωση Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου

  Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου ενόψει των αργιών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς επισημαίνει τα ακόλουθα:

  “Το π. Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου αποτελεί τμήμα του εθνικού δρυμού Πάρνηθας και η περιβαλλοντική του αξία είναι ανυπολόγιστη για την Αθήνα και την Αττική. Στο δάσος του Τατοΐου φωλιάζουν και αναπαράγονται πολλά είδη πανίδας ενώ η χλωρίδα του εθνικού δρυμού απαρτίζεται από εκατοντάδες είδη φυτών και δέντρων. Πολλά από τα είδη του Εθνικού Δρυμού είναι σπάνια ή προς εξαφάνιση. Όπως σε όλους τους εθνικούς δρυμούς της χώρας έτσι και στο Τατόι και την Πάρνηθα ισχύουν απαγορεύσεις που στόχο έχουν την προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της αειφορίας. Μετά τις χιονοπτώσεις των προηγούμενων μηνών μεγάλος αριθμός δέντρων έχουν καταπέσει στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος και στην Πάρνηθα χωρίς να έχουν απομακρυνθεί. Η συγκέντρωση βιομάζας είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, αποτέλεσμα και των ελλειπών καθαρισμών και αραιώσεων. Για τον λόγο αυτό εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους επισκέπτες που θα επισκεφτούν το κτήμα τις επόμενες μέρες. Επισημαίνουμε οτι απαγορεύεται ρητά οποιοδήποτε άναμμα φωτιάς (barbecue) εντός των ορίων του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και όλως ιδιαιτέρως στον ιστορικό πυρήνα του π. Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου. Δεκατρία έτη που προσπαθούμε να σώσουμε αυτό το κτήμα έχουμε γίνει μάρτυρες της ασυδοσίας και της αδιαφορίας των πολλών απέναντι στο κτήμα και τον Εθνικό Δρυμό. Οι αυτοσχέδιες ψησταρίες κάτω από τα δέντρα και τα σκουπίδια αποτελούν μόνιμη εικόνα εντός του π. Βασιλικού Κτήματος και στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας. Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου εφόσον εντοπίσει ζητήματα παραβατικότητας εντός του π. Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου θα ενημερώσει άμεσα την αστυνομία, την πυροσβεστική καθώς επίσης και την διοίκηση του φορέα διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, αρμόδιοι εκ του νόμου να παρέμβουν και να αντιμετωπίσουν τυχόν φαινόμενα παραβατικότητας. Οφείλουμε να σεβαστούμε όλοι το περιβάλλον και με τις πράξεις ή τις παραλείψεις μας να μην θέσουμε σε κίνδυνο αυτό το τεράστιο αγαθό. Μπορούμε όλοι να κάνουμε τον περίπατό μας με μεγάλη προσοχή λόγω των μέτρων της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της Covid-19. Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου προτείνει σε όσους αγαπούν το Τατόι να μην το επισκεφτούν τις επόμενες μέρες. Η ταλαιπωρία όλων θα είναι πολύ μεγάλη. Οι κίνδυνοι πολλοί. Παρατηρούμε τεράστιο συνωστισμό τα τελευταία Σαββατοκύριακα, δρόμοι να κλείνουν και να γίνονται απροσπέλαστοι, έλλειψη χώρων στάθμευσης κτλ. Σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού εντός του κτήματος θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η προσέγγιση των πρώτων βοηθειών. Παρακάτω προς υπενθύμιση αναρτούμε τις απαγορεύσεις εντός του Εθνικού Δρυμού και καλούμε τους συντάκτες όπως δημοσιεύσουν το παρόν κείμενο στα μέσα τους” 

  Από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και το Δασαρχείο Πάρνηθας έχουν ανακοινωθεί οι παρακάτω κανόνες κατά την διάρκεια παρουσίας μας στο κτήμα Τατοΐου και την ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου της Πάρνηθας:

  Α. Γενικές Απαγορεύσεις

  1. Η είσοδος των επισκεπτών στο Δρυμό επιτρέπεται μόνο από τους υπάρχοντες δρόμους και τα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια.

  2. Η παραμονή των επισκεπτών επιτρέπεται από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου. Εξαιρούνται οι επισκέπτες που μπορούν να διανυκτερεύουν στα ορειβατικά καταφύγια.

  3. Το ελεύθερο παιχνίδι επιτρέπεται μόνο στους ειδικά για το σκοπό αυτό διαμορφωμένους χώρους αναψυχής.

  4. Οι επισκέπτες δεν πρέπει να απομακρύνονται από τα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια και τους καθορισμένους χώρους αναψυχής. Παιδιά κάτω των 14 ετών πρέπει να συνοδεύονται.

  5. Απαγορεύεται η κυκλοφορία κάθε είδους τροχοφόρου, πλην ποδηλάτων, στους δρόμους όπου υπάρχουν εμπόδια και απαγορευτικά σήματα. Καθώς επίσης και η κυκλοφορία μοτοσικλετών στα μονοπάτια του Δρυμού.

  6. Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση του οδικού δικτύου για κάθε είδος δοκιμών και αγώνων αυτοκινήτων ή δικύκλων, πλην ποδηλάτων, καθώς και η ανάπτυξη υπερβολικής ταχύτητας και η εκπομπή εκκωφαντικών θορύβων.

  7. Απαγορεύεται η στάθμευση οχημάτων σε χώρους άλλους από τους ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων και τις ειδικές διαπλατύνσεις δρόμων.

  8. Απαγορεύεται η καταστροφή ή απομάκρυνση τεχνικών έργων και υλικών του Δρυμού.

  9. Απαγορεύεται η εισαγωγή και εγκατάσταση στην περιοχή του Δρυμού ξενικών ειδών της χλωρίδας.

  10. Απαγορεύεται η μεταφορά κοπτικών εργαλείων, η κοπή δένδρων και θάμνων, το ξερίζωμα και η συλλογή φυτών, σπόρων και γενικά κάθε φθορά της βλάστησης στον πυρήνα του Δρυμού. Ενέργειες όπως οι ανωτέρω, δύνανται να υλοποιούνται μόνο στην περιφερειακή ζώνη του Δρυμού, στα πλαίσια της δασοπονικής της διαχείρισης και πάντοτε κατόπιν ειδικής άδειας που εκδίδεται, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, από τα εκάστοτε εξουσιοδοτημένα όργανα ή αρμόδιες δασικές υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας.

  11. Απαγορεύεται η συλλογή και μεταφορά φυτοχώματος και καυσόξυλων. Κατ’ εξαίρεση, υπό την προϋπόθεση του ανωτέρω εδαφίου, είναι δυνατόν να επιτρέπεται, μόνο από την περιφερειακή ζώνη του Δρυμού, η συλλογή και μεταφορά καυσόξυλων για την κάλυψη ατομικών αναγκών των κατοίκων των πέριξ του Εθνικού Δρυμού Ο.Τ.Α., εφ’ όσον αυτά προέρχονται είτε από ξερή είτε από κατακείμενη ξυλώδη βλάστηση είτε από την ενάσκηση της δασοπονίας στην περιφερειακή ζώνη.

  12. Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς και το πέταμα αναμμένων τσιγάρων και σπίρτων.

  13. Απαγορεύεται η κατασκήνωση με οποιοδήποτε τρόπο (τροχόσπιτα, σκηνές, κ.λ.π.) σε όλη την έκταση του Δρυμού.

  14. Απαγορεύεται η ελεύθερη κυκλοφορία οποιωνδήποτε ζώων που συνοδεύουν επισκέπτες, ως και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο και η υπό οποιουδήποτε φορέα (ή χρήστη του δρυμού) εισαγωγή, εκτροφή και διατήρηση στον πυρήνα του Δρυμού οικόσιτων ειδών της πανίδας.

  15. Απαγορεύεται η από τρίτους πλην της αρμόδιας υπηρεσίας διαχείρισης του Δρυμού, επίδειξη ή τοποθέτηση οποιωνδήποτε πινακίδων ή σημάτων.

  16. Απαγορεύεται η πώληση τροφίμων και άλλων αντικειμένων, καθώς και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο έκθεση και διανομή αυτών, πλην των προσφερόμενων από τα ειδικά Ορειβατικά καταφύγια και τα νομίμως λειτουργούντα αναψυκτήρια στους χώρους αναψυχής. Η διακίνηση καντινών και μικροπωλητών δεν επιτρέπεται.

  17. Απαγορεύεται το κυνήγι κάθε ζώου με οποιοδήποτε μέσο σε όλη τη διάρκεια του έτους σε όλη την έκταση του Δρυμού, καθώς και η διακίνηση κάθε είδους όπλου, έστω και λυμένων σε θήκη.

  18. Απαγορεύεται η αφαίρεση ή καταστροφή φωλεών, αυγών ή νεοσσών των πουλιών και γενικά η καθ’ οιονδήποτε τρόπο ενόχληση και καταστροφή ειδών της πανίδας.

  19. Απαγορεύεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο ενόχληση των άλλων επισκεπτών.

  20. Απαγορεύεται η απόρριψη ή η τοποθέτηση σκουπιδιών σε χώρους άλλους από τα δοχεία απορριμμάτων και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο ρύπανση του χώρου γενικά.

  21. Απαγορεύεται η εγκατάσταση και λειτουργία οργανωμένων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.), καθώς και κάθε μορφής χώρων απόρριψης πάσης φύσεως απορριμμάτων, μπάζων και αποβλήτων.

  22. Απαγορεύεται η πρόκληση ζημιών σε γεωλογικούς σχηματισμούς, ως και η αναγραφή συνθημάτων κ.ά. σε βράχους, δένδρα, περιφράξεις κ.τ.λ.

  23. Απαγορεύεται η διενέργεια μεταλλευτικών ερευνών, η λειτουργία λατομείων και η εξόρυξη παντός εν γένει ορυκτού.

  24. Απαγορεύεται η εγκατάσταση και λειτουργία βιομηχανικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων.

  25. Απαγορεύεται η κατασκευή παντός κτιρίου (οικιών, βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, μονίμων σταυλικών εγκαταστάσεων κ.τ.λ.), εκτός των αναγκαίων για την πυροπροστασία και τη στέγαση των υπηρεσιών διοίκησης και διαχείρισης του Δρυμού, καθώς και μικρών (μέχρι των 30 τ.μ.) γεωργικών αποθηκών, εντός των αγροτικού χαρακτήρα εκτάσεων, προοριζόμενων να εξυπηρετήσουν ευρείας έκτασης (άνω των 100 στρεμμάτων) γεωργικές εκμεταλλεύσεις έκαστη.

  26. Απαγορεύεται η εντός των δασικού χαρακτήρα εκτάσεων ανόρυξη υδρογεωτρήσεων για γεωργική ή άλλη χρήση και εκμετάλλευση.

  27. Απαγορεύεται η από οποιονδήποτε φορέα δέσμευση της υδατοπαροχής των πηγών του Δρυμού για κάλυψη αναγκών (αρδευτικών ή υδρευτικών), πέραν των απαραίτητων για την λειτουργία και διαχείριση του Δρυμού (υδροδότηση χώρων αναψυχής και κτιριακών εγκαταστάσεων του φορέα διοίκησης και διαχείρισης του Δρυμού).

  28. Απαγορεύεται η παραχώρηση δασών και δασικού εν γένει χαρακτήρα εκτάσεων, σε όλη την έκταση του Δρυμού, προς εξυπηρέτηση οποιουδήποτε σκοπού.

  29. Απαγορεύεται η φωτογράφηση των επισκεπτών για εμπορικούς λόγους.

  30. Απαγορεύεται η βοσκή κάθε ζώου στον πυρήνα του Δρυμού.

  31. Απαγορεύεται η χωρίς ειδική άδεια της Δασικής Υπηρεσίας εγκατάσταση κυψελών μελισσοσμηνών.

  Β. Για κάθε ζώνη προστασίας ξεχωριστά, ισχύουν επιπλέον ειδικές απαγορεύσεις.

  Ειδικά για το κτήμα Τατοΐου το Σωματείο Φίλων Κτήματος Τατοΐου τονίζει τα παρακάτω:

  1. Aπαγορεύεται η είσοδος οποιουδήποτε στα 40 Ιστορικά κτίρια του κτήματος ειδικά αυτά για τα οποία υπάρχει ειδική σήμανση λόγω προκεχωρημένης στατικής ανεπάρκειας. Στα κτίρια μπορούν να εισέλθουν άτομα κατόπιν ειδικής άδειας από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

  2. Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς για οποιονδήποτε λόγο ακόμα και για υπαίθριο barbecue.

  3. Απαγορεύεται η συλλογή από τα κτίρια του κτήματος αρχιτεκτονικών μελών/διακοσμητικών στοιχείων/κουφωμάτων κτιρίων που βρίσκονται σε προκεχωρημένη κατάρρευση.

  5. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση μοτοσυκλετών ειδικά στο τμήμα μεταξύ Ανακτόρου και Βασιλικού Κοιμητηρίου.

  6. Απαγορεύεται αυστηρά η ρίψη σκουπιδιών μέσα στο κτήμα. Ειδικοί κάδοι βρίσκονται σε κεντρικά σημεία για την περισυλλογή των σκουπιδιών.

  7. Καλόν είναι να αποφεύγεται η παραμονή στο χώρο κατά τις ημέρες με ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω επικινδυνότητας των κτιρίων αλλά και του εξαιρετικά ώριμου δάσους που περικλείει τα ιστορικά κτίρια.

  8. Οι επισκέπτες του χώρου οφείλουν να ακολουθούν τις εντολές του Οικείου Αστυνομικού Τμήματος και των οργάνων διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.