• Η επόμενη μέρα-Ανακοίνωση σημαντικής δωρεάς για το πρόγραμμα αναδάσωσης του Τατοΐου

  August 8, 2021 - Ανακοινώσεις

  Αγαπητά μέλη, αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί συντάκτες, 

  Με ιδιαίτερη συγκίνηση και ευγνωμοσύνη επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε ότι μέλος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου προσφέρει το ποσό των 2.500 ευρώ για την εκκίνηση της προσπάθειας αποκατάστασης της μεγάλης έκτασης οικολογικής καταστροφής που υπέστη το κτήμα Τατοΐου από τις πρόσφατες καταστρεπτικές φωτιές. Με την επιθυμία του να παραμείνει ανώνυμη η δωρεά του μας δήλωσε οτι κάνει αυτή την κίνηση με την ευχή και την ελπίδα όλοι να σταθούν δίπλα στον Σύλλογο Φίλων Κτήματος Τατοΐου και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή στην ιστορία του κτήματος. Η δωρεά αυτή και οι δεκάδες μικρότερες που έχουν φτάσει ήδη, τα χιλιάδες μηνύματα, η προσφορά εθελοντικής εργασίας και η προσφορά δέντρων από φυτώρια σε όλη την Ελλάδα καταδεικνύουν την εμπιστοσύνη του συντριπτικού κομματιού της ελληνικής κοινωνίας προς τον Σύλλογο Φίλων Κτήματος Τατοΐου και του πολυσχιδούς έργου μας τα προηγούμενα 13 έτη στο Τατόι. Ευχαριστούμε θερμά τον ανώνυμο δωρητή για αυτή την σημαντική του χειρονομία και σε όσους στέκονται ήδη στο πλευρό μας στην αναγέννηση του κτήματος Τατοΐου μέσα από τις στάχτες του. 

  Φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν την δυνατότητα να στηρίξουν το πρόγραμμα αποκατάστασης που θα ανακοινώσει ο Σύλλογός μας στο αμέσως προσεχές διάστημα. Επίσης στα τέλη Αυγούστου ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου θα ανακοινώσει επίσημα σε συνεργασία με άλλον φορέα μεγάλη εθελοντική εκστρατεία για τον καθαρισμό και την αναδάσωση του κατεστραμένου τμήματος του Τατοΐου. Τονίζουμε οτι οποιαδήποτε εργασία γίνει στο Τατόι θα γίνει συντονισμένα και σύμφωνα με επιστημονική μελέτη αποκατάστασης που θα συνταχθεί. Ο Σύλλογος θα σταθεί στο πλευρό των αρμόδιων αρχών και θα κατευθύνει τις δράσεις του σύμφωνα με τις καλές επιστημονικές πρακτικές. Κύριο μέλημα πρέπει να είναι το μείγμα των φυτών που θα φυτευθούν στο κτήμα και η προστασία της φυσικής αναγέννησης των καμμένων περιοχών με αποφυγή βόσκησης και καταπόνησης του εδάφους. Πρόθεσή μας είναι οι δωρεές άνω των 1.000 ευρώ να ανακοινώνονται προς όλους με Δελτίο Τύπου τόσο για να τιμήσουμε τους δωρητές/χορηγούς όσο και για την πλήρη διαφάνεια της διαχείρισης. Οι ανώνυμες δωρεές θα παίρνουν την κωδική ονομασία ΑΔ1 με αύξοντα αριθμό για να είναι σε γνώση του δωρητή οτι η δωρεά του συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα και για την διαφάνεια της διαχείρισης. Οι δωρεές πραγματοποιούνται με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του Σωματείου στην Alpha Bank με IBAN: GR20 0140 1480 1480 0200 2003 981 (Αιτιολογία Ονοματεπώνυμο και την λέξη Ταμείο Αναδάσωσης). Οι δωρεές μπορούν να γίνονται και στον λογαριασμό PayPal του Σωματείου στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.paypal.com/donate?token=x50v7GKFvPML8oKhrJCPR40PfW7gW82iBYqboAHH1wK2Nv49ToMxpgbC-a-mPNtFrVHyarLwwAelUtRB Τέλος, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε οτι τα ποσά των δωρεών θα πηγαίνουν συνολικά στον σκοπό, μιας και ο Σύλλογος καλύπτει τα ελάχιστα λειτουργικά του έξοδα από τις συνδρομές των μελών του. 

  Παρακαλούμε θερμά τους δωρητές-χορηγούς να επικοινωνούν πρώτα μαζί μας στο info@tatoi.org  και να δηλώνουν αν η δωρεά τους επιθυμούν να ανακοινωθεί επώνυμα ή ανώνυμα από τον Σύλλογο. Όλοι οι δωρητές θα λαμβάνουν παρασταστικό για την δωρεά τους. 

  Ανακοίνωση προγράμματος “Κάθε παιδί και ένα δέντρο για το Τατόι”

  Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου ενεργοποιεί από σήμερα Κυριακή, 8 Αυγούστου 2021 το πρόγραμμα “Κάθε παιδί και ένα δέντρο για το Τατόι” που αφορά μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να στηρίξουν το πρόγραμμα αυτό, ευαισθητοποιώντας τους μαθητές τους. Το πρόγραμμα αυτό στηρίζεται πάνω στην αντίστοιχη πρωτοβουλία που είχε ληφθεί από την Βασίλισσα Σοφία των Ελλήνων σε συνεργασία τότε με την Φιλοδασική Εταιρεία, που ήταν επίτιμη πρόεδρός της. Με αυτό το πρόγραμμα φυτεύτηκαν όλοι οι λόφοι της Αθήνας με πρώτο τον λόφο Φιλοπάππου τον Νοέμβριο του 1901. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό παιδιά θα έρχονται στο Τατόι και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Κτήματος Τατοΐου και την υπόδειξη του  οικείου Δασαρχείου και της Πολιτείας θα φυτεύουν ένα κατάλληλο δέντρο το οποίο και θα το φροντίζουν ποτίζοντάς το καθ΄όλη την φάση της ενηλικίωσής τους, μέχρι δηλαδή το δέντρο να μπορεί να συνεχίσει την πορεία μόνο του ή να ενταχθεί σε μια ευρύτερη διαχείριση από την διοίκηση του κτήματος Τατοΐου. Το δέντρο μπορεί να φέρει ταμπελάκι με το όνομα του παιδιού που το φύτεψε. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να καταδείξουμε ότι η κοινωνία των πολιτών και ειδικά η γενιά του αύριο μπορεί να σταθεί ουσιαστικός αρωγός στην μεγάλη εθνική προσπάθεια να γιατρέψουμε τις πληγές του κτήματος Τατοΐου και εν τέλει το Τατόι να γίνει κτήμα όλων των Ελλήνων. 

  Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα αποκατάστασης από τον λόφο του Παλαιοκάστρου όπου βρίσκεται το Βασιλικό Κοιμητήριο και θα συνεχίσουμε με την αποκατάσταση της ιστορικής φυσιολατρικής διαδρομής προς την λίμνη Κιθάρα. Αφού θεραπευθούν οι πληγές του ιστορικού πυρήνα (6.000 στρέμματα) θα κινηθούμε στο σύνολο του κτήματος στα ιστορικά του όρια (42.000 στρέμματα). Άμεση προτεραιότητά μας είναι να φυτευθούν 3 κυπαρίσσια στην θέση των 3 υπεραινώβιων κυπαρισσιών που κάηκαν ολοσχερώς μπροστά στο κτίριο του Υπασπιστηριού. Αυτά τα 3 δέντρα μαζί με τις αροκάριες και μερικά ακόμα ήταν μνημεία της φύσης του Τατοΐου και η καταστροφή τους μας πλήγωσε βαθύτατα. 

  Κλείνοντας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι αναλυτική, επίσημη ανακοίνωση θα εκδοθεί από τον Σύλλογο Φίλων Κτήματος Τατοΐου μετά την συνεκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής και αφού έχουμε λάβει τα στοιχεία της έκτασης της φωτιάς εντός των ιστορικών ορίων του κτήματος Τατοΐου (42.000 στρέμματα). Νέες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις του Συλλόγου θα ανακοινώνονται τακτικά μέσα από το site του Συλλόγου και τα επίσημα social media και τον τύπο. 

  Φωτογραφία: Eurokinissi