• Η μετακίνηση των ιστορικών cache-pot από το κτίριο του Διευθυντηρίου

    February 9, 2021 - Ανακοινώσεις

    Αγαπητά μέλη, αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί συντάκτες,

    Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση σας ενημερώνουμε για την μετακίνηση (από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού) σε ασφαλή χώρο, των ιστορικών cache-pot που βρισκόταν παρατημένα για πολλά έτη στον περιβάλλοντα χώρο του Διευθυντηρίου στο Τατόι. Η φθορά του χρόνου, των καιρικών φαινομένων και οι βανδαλισμοί έχουν επιδράσει αρνητικά πάνω τους όλα αυτά τα χρόνια. Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου έχει δώσει πραγματική μάχη για την μετακίνησή τους, από την σύστασή του το 2012 μέχρι και σήμερα. Η πρώτη επιστολή προς το Υπουργείο Πολιτισμού είχε σταλεί τον Μάρτιο του 2012. Στις 12-04-2013 εστάλει και δεύτερη επιστολή του Συλλόγου για την οποία λάβαμε απάντηση στις 05-07-2013 (οι επιστολές βρίσκονται στο αρχείο μας). Στην απαντητική επιστολή της 5-7-2013 υπογραμμιζόταν τότε ότι είναι αδύνατη η μεταφορά των cache-pot σε στεγασμένους και ασφαλείς χώρους και προτεινόταν η in situ φύλλαξή τους, κάτι που δεν έγινε τελικά ποτέ. Η πίεση του Συλλόγου συνεχίστηκε και προφορικά και γραπτά όλα τα προηγούμενα χρόνια ενώ έγιναν και σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο.

    Τα cache pot είναι κατασκευασμένα από σίδερο στο Παρίσι και φέρουν φυτικές διακοσμήσεις από σμάλτο.  Κοσμούσαν τον Ανακτορικό Κήπο του κεντρικού κτιρίου από την εποχή της ανοικοδόμησής του και στην συνέχεια αντικαταστάθηκαν από τα σημερινά μαρμάρινα. Επισυνάπτονται και οι ιστορικές φωτογραφίες παρακάτω. Αντίστοιχα cache-pot κοσμούσαν τα Παλαιά Ανάκτορα Αθηνών (νυν Βουλή των Ελλήνων). Δύο από αυτά βρίσκονται μέχρι σήμερα, σε άψογη κατάσταση, στην μεγάλη εσωτερική, μπροστινή κλίμακα του Κοινοβουλίου που οδηγεί στην Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου, στον δεύτερο όροφο. Αξίζει να σημειώσουμε οτι στο Τατόι υπήρχαν τέσσερα cache-pot (από δύο στην κορυφή της σκάλας δεξιά και αριστέρα που οδηγεί στο επίπεδο της πισίνας) από τα οποία σήμερα έχουν μείνει  μόνο τα τρία, ενώ αγνοείται η τύχη του τέταρτου. Ο Σύλλογος είχε εντοπίσει πριν τρία χρόνια άλλο ένα σε ιδιωτική κατοικία πέριξ του Προεδρικού Μεγάρου. Σήμερα δεν γνωρίζουμε την τύχη του…Κατά τον ιστορικό κ. Κώστα Σταματόπουλο άλλα τέσσερα φυλάσσονται στις αποθήκες του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής. Φέρουν όλα το έμβλημα του Βασιλέως Γεωργίου Α’ και αποτελούνται από 6 τμήματα σιδήρου με σταφάνια εσωτερικά που τα συγκρατούν ενώ στις άκρες φέρουν κεφάλι ζώου που αναπαριστά λιοντάρι. Σε ένα από τα τρία cache-pot που είναι στο Τατόι υπάρχουν σημάδια από σφαίρες επί του εμβλήματος, κάτι που όπως μας πληροφορεί ο κ. Σταματόπουλος, έγινε κατά την περίοδο των Δεκεμβριανών στις συμπλοκές που έλαβαν χώρα στο κτήμα.

    Τα συγκεκριμένα cache-pot θα τοποθετηθούν εκ νέου μετά την συντήρησή τους στις αρχικές τους θέσεις στον Ανακτορικό Κήπο, μετά και την επάνοδο του Κήπου στην αρχική του κατάσταση, ώς παρακολούθημα του Ανακτόρου.

    Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την νυν Διεύθυνση Συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού και σε όσους συνέδραμαν στην προσπάθεια διάσωσης ενός ακόμα  ιστορικού στοιχείου του π. Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου. 

    Εκ μερους του ΔΣ,

    Βασίλης Κουτσαβλής

    Το cache pot στο Διευθυντήριο πριν την μετακίνηση με εμφανή τα σημάδια των βανδαλισμών και του χρόνου

    Στην θέση του στην κορυφή της σκάλας μπροστά από το Ανάκτρο. 

    Ο κήπος του Ανακτόρου την εποχή του Γεωργίου Α’ με τα cache pot στην θέση τους, δεξιά και αριστέρα στην κορυφή της σκάλας. 

    Το ένα από τα δύο cache pot στη Βουλή. (Φωτογραφία Η. Κανέλλου)

    Το δεύτερο της Βουλής (Φωτογραφία Μ. Αναργύρου)

    Το κτίριο του Διευθυντηρίου μετά την μετακίνηση των cache pot.