• Η ταινία “Οι Απάχηδες των Αθηνών” στο Τατόι στις 12 Σεπτεμβρίου 2020

    May 25, 2020 - Ανακοινώσεις

    Αγαπητοί φίλοι,

    Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η ταινία «Οι Απάχηδες των Αθηνών» θα παρουσιαστεί στο Τατόι, από την Εθνική Λυρική Σκηνή στις 12 Σεπτεμβρίου 2020. Από τις 18 Ιουλίου ο Πολιτισμός επιστρέφει δυναμικά στην Ελλάδα με έναν νέο θεσμό που ήρθε εσπευσμένα λόγω πανδημίας αλλά θα μείνει για πάντα, το «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Θα είναι το πρώτο ανάλογο πολιτιστικό γεγονός που θα λάβει χώρα στο Τατόι σε όλη του την ιστορία. 

    H πρώτη παγκόσμια προβολή της αποκατεστημένης ταινίας έλαβε χώρα στις 15 Φεβρουαρίου 2020 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε η πρώτη παγκόσμια προβολή οι Απάχηδες των Αθηνών επιστρέφουν για πρώτη φορά σε δύο ανοιχτούς εμβληματικούς χώρους. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν σε ένα από τα τοπία των γυρισμάτων της ταινίας, το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου και στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου, με τη συνοδεία της ορχήστρας της ΕΛΣ. Διευθύνει ο Στάθης Σούλης.

    Οι απάχηδες των Αθηνών

    Σκηνοθεσία-παραγωγή Αδελφοί Γαζιάδη (1930)
    Μουσική διεύθυνση Στάθης Σούλης
    Με την Ορχήστρα της ΕΛΣ
    Ερμηνεύουν: Βέρα (Δέσποινα Σκαρλάτου), Τιτίκα (Μιράντα Μακρυνιώτη), Πρίγκηπας (Κωνσταντίνος Κληρονόμος)

    Από το site της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αντλούμε τις παρακάτω πληρφορίες για την ταινία: 

    «Οι Απάχηδες των Αθηνών» του Δημήτρη Γαζιάδη, σε μουσική του Νίκου Χατζηαποστόλου, είναι η πρώτη “άδουσα και ηχητική” ελληνική  ταινία (1930), που επί δεκαετίες θεωρείτο χαμένη. Η κόπια  σε θετικό βρέθηκε, πριν τέσσερα χρόνια, στην Γαλλική Ταινιοθήκη, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό καθώς πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία η οποία συνοδευόταν από συγχρονισμένη ηχογράφηση  της μουσικής και των τραγουδιών.

    Η αποκατάσταση της εικόνας πραγματοποιήθηκε, για λογαριασμό της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Σελίν Ρουιβό της Γαλλικής Ταινιοθήκης, στο εργαστήριο L’Immagine Ritrovata στην Μπολόνια από αυτή τη μοναδική κόπια, σε βάση νιτρικής κυτταρίνης με γαλλικούς μεσότιτλους. Την ανασύσταση  της  μουσικής που συνόδευε την ταινία ανέλαβε το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής. Επιμέλεια και προσαρμογή της μουσικής επένδυσης: Γιάννης Τσελίκας. Μουσικολογική έρευνα: Γιάννης Σαμπροβαλάκης.
    Η ιστορική αυτή ταινία, πολύτιμο ντοκουμέντο για την Αθήνα της εποχής του ΄30, «ζωντανεύει» και πάλι υπό την αιγίδα του Κώστα Γαβρά, μέσα από τη συνέργεια της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, της Γαλλικής Ταινιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η αποκατάσταση πραγματοποιήθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος(ΙΣΝ).
    Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούν θρυλικές μορφές της ελληνικής οπερέτας όπως ο Πέτρος Κυριακός, η Μαίρη Σαγιάνου, ο Πέτρος Επιτροπάκης, ο Γιάννης Πρινέας, κ.α. αποτελεί έναν σημαντικό, χαμένο μέχρι σήμερα, κρίκο στην ιστορία του πρώιμου ελληνικού κινηματογράφου.
    Η αποκατεστημένη κόπια σε 4Κ θα παρουσιαστεί με ζωντανή μουσική, σε μια προσπάθεια να ανασυσταθεί η αρχική -οριστικά χαμένη- ηχητική μπάντα του έργου, ενώ η ηχογραφημένη εκδοχή της συγκεκριμένης ζωντανής εκτέλεσης θα ενσωματωθεί στο ψηφιακό αρχείο για τις επόμενες προβολές.
    Η κύρια δύναμη της κινηματογραφημένης αυτής οπερέτας, έγκειται στην υψηλή αισθητική της κινηματογράφησης, η οποία καταγράφει έξοχα ορισμένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της Αθήνας και των περιχώρων, και συλλαμβάνει την καθημερινότητα του 1930 στην Πλάκα, στου Ψυρρή, στην Αγορά, στο Θησείο, στο Γκάζι, στα Χαυτεία, στην Πλατεία Συντάγματος, στην Ομόνοια, στην οδό Σταδίου, στην Πανεπιστημίου, αλλά και στα Ανάκτορα του Τατοΐου.

     Σε κλειστή προβολή που έγινε στη Μπολόνια τον περασμένο Ιούνιο, οι εμπλεκόμενοι φορείς (εκπρόσωποι της Γαλλικής Ταινιοθήκης, της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και του εργαστηρίου L’Immagine Ritrovata)  έμειναν εντυπωσιασμένοι, καθώς η καλλιτεχνική ποιότητα της ταινίας ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. Κατά κοινή ομολογία, το να μπορεί μια μικρή χώρα να παράξει το 1930 μια ταινία τέτοιας αισθητικής και τεχνικής αρτιότητας είναι εξαιρετικά σπάνιο.
     
    Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν προσεχώς. Ακολουθούν φωτογραφίες από την ταινία, με σκηνές γυρισμένες μπροστά στα Ανάκτορα Τατοΐου και στους κήπους. Αποτελούν τα τεκμήρια αυτά, υλικό εξαιρετικά χρήσιμο για την φάση της αποκατάστασης του Ανακτόρου που ξεκινά το αμέσως προσεχές διάστημα.