• Οι εκπλήξεις σε κάθε γωνιά του κτήματος συνεχίζονται

  July 7, 2021 - Ανακοινώσεις

  Καθώς οι καθαρισμοί στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος προχωρούν από την Πολιτική Προστασία, αποκαλύπτονται εξαιρετικές ψηφίδες της ιστορίας του κτήματος Τατοΐου. Σειρά έχει τώρα ο χώρος μπροστά από το κτίριο του Υπασπιστηρίου. Όσοι έχετε βρεθεί σε ξενάγησή μου στο κτήμα θυμόσαστε ίσως την στάση μας στην αυλή του Υπασπιστηρίου όπου έλεγα ότι εδώ βρίσκονται θαμμένες κάτω από την βλάστηση και τα χώματα δύο εκπληκτικές σκάλες που ένωναν το πάνω επίπεδο του κήπου του Υπασπιστηρίου με το κάτω επίπεδο και τον κυρίως Ανακτορικό Κήπο. Οι σκάλες αυτές που αρχιτεκτονικά ανοίγουν σαν βεντάλιες αποκαλύφθηκαν τις προηγούμενες μέρες και όλοι μπορούμε πλέον να τις θαυμάσουμε. Προσδίδουν μια μοναδική γοητεία στο κτίριο του Υπασπιστηρίου το οποίο λόγω έλειψης αρχιτεκτονικής μελέτες αποκαταστάθηκε στο παρελθόν εν μέρει με παράλογο τρόπο ενώ είναι το μόνο κτίριο στο Τατόι του οποίου τα αρχικά αρχιτεκτονικά σχέδια φυλάσσονται στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Τεκμηρίωσης του Μουσείου Μπενάκη (Αρχείο Μπούκη). Το κτίριο έχει σχεδιαστεί από τον Σάββα Μπούκη (Κ. Μ. Σταματόπουλος, Το Χρονικό του Τατοΐου, Εκδόσεις Καπόν), ο οποίος πιθανά να επιμελήθηκε και τον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου και τις δύο μεγάλες κλίμακες και είναι κτίριο του 1892.  

  Όλοι μας στον Σύλλογο Φίλων Κτήματος Τατοΐου μοιραζόμαστε την ίδια χαρά για την πορεία προς το μέλλον του κτήματος Τατοΐου. Από τον εντοπισμό των Βασιλικών Αμαξών στον σταύλο Γεωργίου Α’ (που μέχρι τότε μόνο εικασίες κάναμε για το που βρίσκονται) πέρυσι το καλοκαίρι, θαμμένες κάτω από δεκάδες έπιπλα και κιβώτια, μέχρι την αποκάλυψη της ιστορικής καμπάνας του κτήματος, τους εκτεταμένους καθαρισμούς του ιστορικού πυρήνα, την μετακίνηση των αυτοκινήτων και των αμαξών σε ασφαλείς χώρους, την μελέτη βιωσιμότητας του κτήματος και τις τόσες άλλες ενέργειες του Υπουργείου Πολιτισμού που στόχο έχουν την προστασία και την ανάδειξη του Τατοΐου. Ο Σύλλογος θα συνεχίσει να παρεμβαίνει όπου κρίνει σκόπιμο και να κάνουμε με αυταπάρνηση αυτό που κάνουμε δέκα και πλέον έτη. Αυτό που όλοι αναγνωρίζουν ότι συνέβαλε και συμβάλει καθοριστικά στην σωτηρία του κτήματος. 

  Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκτακτη παρέμβαση της Πολιτικής Προστασίας στο Τατόι και θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά εκείνους που ασπάστηκαν την ανησυχία μας και συνεργάστηκαν μαζί μας.

  Βασίλης Κουτσαβλής

   

  Το Υπασπιστήριο πριν του καθαρισμούς. 

  Το Υπασπιστήριο