• Τιμητική εκδήλωση για τον Νίκο Ρωκ Μελά

  October 9, 2016 - Ανακοινώσεις

  Αγαπητοί φίλοι θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε οτι τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 θα γίνει στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, Κουμπάρη 1, τιμητική εκδήλωση για τον ευπατρίδη Νίκο Ρωκ Μελά, με αφορμή την συμπλήρωση του ενός έτους από το θάνατό του. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Μπενάκη και την στηρίζει και ο δικός μας σύλλογος. Ο Νίκος Ρωκ Μελάς υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου και δωρητής μας. Ήταν μεγάλη τιμή που αυτός ο βαθύτατα καταρτισμένος ιστορικά άνθρωπος βρέθηκε στο πλευρό του Συλλόγου μας από την πρώτη στιγμή και στάθηκε πάντοτε ένθερμος υποστηρικτής των προσπαθειών μας για την διάσωση του Τατοΐου. Η απουσία του αφήνει στο Σύλλογο Φίλων Κτήματος Τατοΐου ενα δυσαναπλήρωτο κενό. Θα χαρούμε να μας τιμήσετε όλοι με την παρουσία σας. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Ακολουθεί το δελτίου τύπου του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Μπενάκη.

  Με εκτίμηση,

  Βασίλης Κουτσαβλής

  Νίκος Ρωκ Μελάς: εις μνήμην…

  Εκδήλωση στη μνήμη του Νίκου Ρωκ-Μελά οργανώνει, τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στις 19.00 στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη Κουμπάρη 1, το Σωματείο «Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη», προκειμένου να τιμήσει τον γνήσιο αυτόν ευπατρίδη, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρός του. Όντας τότε και μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σωματείων Φίλων Μουσείων (WFFM) και με το κύρος του στο διεθνή χώρο «Οι Φίλοι» συγκάλεσαν το Συμβούλιο της WFFM στην Αθήνα το 1986. Αποτέλεσμα αυτού του Συμβουλίου ήταν η ίδρυση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σωματείων Φίλων Μουσείων (ΕΟΣΦΙΜ), την οποία ο ίδιος εκπροσώπησε σε πολλά συμβούλια στο εξωτερικό καθώς και σε διεθνή συνέδρια.

  Ο αείμνηστος αυτός, ιδιαίτερα ευγενικός, καλλιεργημένος και σεμνός Αθηναίος, ο οποίος συνέδεσε τη ζωή του με την τέχνη, τον πολιτισμό και την ανιδιοτελή προσφορά σε κοινωνικούς σκοπούς υπήρξε και μεγάλος δωρητής του Μουσείου Μπενάκη.

  Ο Νίκος Ρωκ-Μελάς ήταν γιος του γλύπτη Φωκίωνος Ρωκ, ο οποίος φιλοτέχνησε το ανάγλυφο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ, από την πλευρά της μητέρας του, ήταν απόγονος των ιστορικών οικογενειών Σούτζου και Μαυροκορδάτου, καθώς και της Ηπειρώτικης οικογένειας Μελά, που προσέφερε πολλά για την ελευθερία της Βορείου Ελλάδος. Ο ίδιος γεννήθηκε στην Αθήνα και ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με τις καλές τέχνες ως ένας από τους σημαντικούς ειδήμονες και εμπόρους έργων τέχνης. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Σωματείου των Αρχαιοπωλών και Εμπόρων έργων Τέχνης καθώς και εμπειρογνώμων του Υπουργείου Πολιτισμού σε σχετικά θέματα. Υπήρξε επί σειρά ετών μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Ιδρύματος Βασιλείου Γ. Μελά για την Προσχολική Αγωγή και παράλληλα, Αντιπρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος.

  Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατό του, θα μιλήσουν για την προσωπικότητα και το έργο του διακεκριμένοι εκπρόσωποι του πολιτισμού και της κοινωνίας.