• Λεηλατούν το Τατόι της εγκατάλειψης

    November 2, 2014 - Δημοσιεύματα

    Ελλιπής φύλαξη, ανύπαρκτες υποδομές και πλήθος επισκεπτών συνθέτουν ένα ιδιόμορφο και καταστροφικό φόντο για το άλλοτε περικλεές κτήμα των 42.000 στρεμμάτων.

    Λεηλατούν το Τατόι της εγκατάλειψης
    Κυριακή πρωί στο Τατόι. Ο ουρανός καθαρός, τα φυλλώματα των δέντρων στάζουν ακόμη από την υγρασία της νύχτας και στο βάθος ξεχωρίζουν ερειπωμένα κτίσματα, απομεινάρια του άλλοτε βασιλικού κτήματος. Ιδανικό για βόλτα το φθινοπωρινό τοπίο στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, το μεγάλο λιβάδι, κάτω από τον λόφο Παλαιοκάστρου, καθώς και ο ελαιώνας πλημμύρισαν από κόσμο.
    Ανοιχτό πλέον στο κοινό το Κτήμα Τατοΐου, υποδέχεται, καιρού επιτρέποντος, 2.500 και 3.000 επισκέπτες, ίσως και περισσότερους, τόσο τα Σαββατοκύριακα όσο και τις υπόλοιπες αργίες. Oμως η κοσμοσυρροή σε ένα κτήμα χωρίς υποδομές και με ελλιπή φύλαξη προσθέτει νέα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων του Φορέα Διαχείρισης Πάρνηθας, των δασικών και αστυνομικών υπαλλήλων, των Φίλων Κτήματος Τατοΐου και μιας ομάδας εθελοντών πολιτικής προστασίας από το Κρυονέρι, το κτήμα οδηγείται στην εξαθλίωση και στην καταστροφή.
    Λεηλασίες και αδιαφορία
    Τα διατηρητέα κτίρια του Τατοΐου λεηλατούνται, ενώ ο κίνδυνος πυρκαγιάς απειλεί ανά πάσα στιγμή το πλούσιο δασικό οικοσύστημα. Οι επισκέπτες του Σαββατοκύριακου ανάβουν φωτιές για μπάρμπεκιου, ενώ απαγορεύεται, και φεύγοντας αφήνουν πίσω τους ίχνη της παρουσίας τους: σωρούς από σκουπίδια.
    Οι λεηλασίες στα ακίνητα του κτήματος έχουν αυξηθεί επικίνδυνα. Πριν από λίγο καιρό εκλάπησαν από το κτίριο του προσωπικού τουλάχιστον τρία περίτεχνα σώματα καλοριφέρ από χυτοσίδερο με σκαλιστά ανθέμια στο πλάι. Επίσης, ένα-ένα «εξαφανίζονται» τα μαρμάρινα κολωνάκια της πισίνας του ανακτόρου. «Κάθε φορά που πάμε στο Τατόι, λείπει και ένα. Κλέβουν τα παραθυρόφυλλα από τα διατηρητέα κτίρια. Στο Δασονομείο παραβίασαν την πόρτα και έχουν καταστρέψει πιάτα, ποτήρια, έπιπλα. Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Χωρίς άδεια του υπουργείου Πολιτισμού κάνουν διαφημιστικές φωτογραφίσεις ή φωτογραφίσεις γάμων. Η Αστυνομία δεν προλαβαίνει. Από 16 άτομα έχουν μείνει 6-8. Το τζιπ που χρησιμοποιούσαν χάλασε και δεν αντικαταστάθηκε ποτέ» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του σωματείου Φίλοι Κτήματος Τατοΐου κ. Βασίλειος Κουτσαβλής, ο οποίος καταλογίζει ευθύνες στους δέκα φορείς του Δημοσίου που διαχειρίζονται σήμερα το κτήμα και το έχουν αφήσει να ρημάξει.
    Η Πολιτεία από το 2003, οπότε τα 42.000 στρέμματα του Τατοΐου πέρασαν στον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου, παρέμεινε μόνο σε ευχολόγια και έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους τα ιστορικά κτίρια του δημοσίου πλέον κτήματος. Πολλά από αυτά κινδυνεύουν να μετατραπούν σε σωρούς ερειπίων, παρά κάποιες φιλότιμες προσπάθειες του υπουργείου Πολιτισμού – αποκατέστησε τον ιερό ναό της Αναστάσεως, αναπαλαίωσε τρία από τα 27 διατηρητέα κτίρια, κατέγραψε και συντήρησε φορητά κειμήλια – και των Φίλων του Κτήματος για άμεσα σωστικά έργα και μελέτες αποκατάστασης.
    Ετσι, σε κίνδυνο βρίσκονται η Οικία Στουρμ (1874), το Οινοποιείο (1880) και το σπίτι του αρχικηπουρού (1880), τα οποία σιγά-σιγά καταρρέουν. Οσο για το κτίριο του πρώην θερινού ανακτόρου, η αρχιτεκτονική προμελέτη αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί προκειμένου να προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη σύνταξη της στατικής μελέτης.
    Στο κατάμεστο από αντικείμενα – ανάμεσά τους και οι βασιλικές άμαξες – παλιό βουστάσιο, σύμφωνα με τον κ. Κουτσαβλή, ουδείς επί σχεδόν δέκα χρόνια έχει εισέλθει, με αποτέλεσμα τα αποθηκευμένα εκεί από το 1977 κειμήλια να σαπίζουν και να καταστρέφονται.
    Μελέτες στο «ψυγείο»
    Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) μόλις το 2011 ανέθεσε τη μελέτη για την αποκατάσταση και την αξιοποίηση του κτήματος, την οποία παρέλαβε ολοκληρωμένη στα μέσα του 2012. Τότε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δήλωνε ότι το προσχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για τις χρήσεις γης στο Τατόι θα ήταν έτοιμο τον Οκτώβριο του 2012 ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αξιοποίησής του μέσω ιδιωτών, οι οποίοι είχαν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν στο πρώην βασιλικό κτήμα. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, η μελέτη βρίσκεται ακόμη στη Διεύθυνση Νομοθετικού Εργου του ΥΠΕΚΑ προκειμένου, κάποια στιγμή, να συνταχθεί η σχετική ΚΥΑ.
    Στο μεταξύ, όπως αναφέρει ο κ. Κουτσαβλής, χρήματα που έφθαναν από την Ευρώπη άφθονα, τα επιστρέφαμε πίσω, «αφήνοντας έναν θησαυρό να καταστραφεί». Τα 6,5 εκατ. ευρώ που είχαν δεσμευθεί από το ΕΣΠΑ για έργα στο πρώην βασιλικό κτήμα θα μεταφερθούν στη νέα προγραμματική περίοδο.
    Οι Φίλοι Κτήματος Τατοΐου όπως και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού συμφωνούν με τα περισσότερα σημεία της μελέτης του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η επαναλειτουργία όμως του ξενοδοχείου «Τατόιον» αποτελεί γι’ αυτούς κόκκινη γραμμή, σε αντίθεση με το ΥΠΕΚΑ που προτείνει τη μετατροπή του σε ταβέρνα. «Αυτή αποτελεί και μια από τις κύριες διαφωνίες μας για το σχέδιο αξιοποίησης» επισημαίνει ο κ. Κουτσαβλής.
    Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις μελέτες με χρηματοδότηση των Φίλων Κτήματος Τατοΐου για την αποκατάσταση τριών ιστορικών κτιρίων, της Οικίας Φροντιστή, της Οικίας Στουρμ και του Τηλεγραφείου. Ηδη έχει ολοκληρωθεί και έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού η μελέτη του σωματείου για το Βουτυροκομείο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κουτσαβλή, αναζητούνται χορηγίες ιδιωτών προκειμένου να μπορέσει το σωματείο να προχωρήσει στην αποκατάσταση των κτιρίων.

    Απαιτείται ιδιαίτερη φροντίδα
    Παραδομένο στην τύχη του και το δάσος

    Μετά τη μεγάλη φωτιά του 2007, που κατέστρεψε μεγάλο τμήμα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, η σημασία του δάσους Τατοΐου για την περιοχή αποδείχθηκε ακόμη μεγαλύτερη. Μεγάλο ποσοστό της ορνιθοπανίδας «κατέφυγε» εκεί προκειμένου να σωθεί από τις φλόγες. Ωστόσο, το τεχνητό δάσος στο πρώην βασιλικό κτήμα έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, παρ’ ότι είναι ένα ώριμο δάσος µε χαλέπιο πεύκη, κουµαριές και πουρνάρια, στο οποίο έχει συσσωρευτεί πλούσια βιοµάζα και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Τελευταία φορά που καθαρίστηκε ήταν το 1967.
    Πριν από έξι μήνες ένα γηρασμένο δέντρο έπεσε και έκλεισε το μονοπάτι που οδηγεί στο Οινοποιείο. «Ας τα κόψει το δασαρχείο να δώσει το ξύλο σε φτωχούς. Χρειάζεται μια διαχείριση του δάσους. Είναι τεχνητό και έχει περισσότερες ανάγκες από ένα αυτοφυές. Πρέπει να διανοιχτούν οι ζώνες πυρασφάλειας, οι οποίες τείνουν να ξανακλείσουν σε διάφορα σημεία. Προ ημερών ξέσπασε φωτιά μέσα στους θάμνους όπου βρισκόταν παλαιότερα το Ανάκτορο Τσίλερ. Οι μικρές εστίες που άναβαν με το φύσημα του ανέμου μάς έκαναν να αντιληφθούμε πόσο ευάλωτο είναι σήμερα το Τατόι και πόσοι κίνδυνοι το απειλούν κυρίως από την ανοησία των ανθρώπων» σημειώνει ο κ. Κουτσαβλής. Μόνο παρόδια έχουν γίνει καθαρισμοί τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει ο δασάρχης Πάρνηθας κ. Ιωάννης Ζιάζιαρης. Οπως λέει, έχει γίνει διαγωνισμός για τον καθαρισμό του δάσος στο Τατόι και έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος, οπότε μέσα στον επόμενο χρόνο μπορεί να ξεκινήσουν οι εργασίες καθαρισμού.
    Στο κτήμα περιπολεί ένα αυτοκίνητο (πρωί και απόγευμα) του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, στον οποίο συνολικά απασχολούνται 10 φύλακες για τη φύλαξη ολόκληρης της Πάρνηθας.
    Μεγάλη είναι και η προσφορά ομάδας εθελοντών πολιτικής προστασίας από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Διονύσου. Πενήντα μάχιμοι εθελοντές, εκπαιδευμένοι στη δασική πυρόσβεση και άλλοι 25 βοηθητικοί, όλοι μέλη του Σωματείου Πολιτικής Προστασίας Εθελοντών Κρυονερίου και Κτήματος Τατοΐου (ΣΠΠΕΚ), περιπολούν έξι ώρες τις καθημερινές, δέκα ώρες τα Σαββατοκύριακα και συνεχόμενα για ημέρες όταν υπάρχει επικινδυνότητα. Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, παρακολουθούν διακριτικά τους επισκέπτες και όταν παρατηρήσουν παράνομες δραστηριότητες προχωρούν σε συστάσεις ή δράσεις (π.χ. κατάσβεση αυτοσχέδιων μπάρμπεκιου).
    Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής, 02/11/2014. Της Μάχης Τράτσα.