• Ανακοίνωση για το Βασιλικό Κοιμητήριο

    September 2, 2020 - Ανακοινώσεις

    Ανακοίνωση για το Βασιλικό Κοιμητήριο

    Εχθές γίναμε όλοι μάρτυρες μιας θλιβερής κατάστασης στο Βασιλικό Κοιμητήριο Τατοΐου. Ιερόσυλοι έσπασαν τον Σταυρό στο κοινό ταφικό μνημείο των Βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Βασιλικό Κοιμητήριο βρίσκεται στο στόχαστρο βανδάλων. Έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν και είναι ένδειξη της βαθιάς οπισθοδρόμησης και του κομπλεξισμού μέρους της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή εξάλλου είναι και μια από τις αιτίες που το Τατόι ρημάζει. Η αδυναμία αποδοχής της ιστορίας του κτήματος ως κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και τα φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος. Το σπάσιμο του Σταυρού πέρα από μια κίνηση βανδαλισμού του ταφικού μνημείου είναι και μια κίνηση που στρέφεται εναντίον της ορθόδοξης πίστης. Καταδικάζουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές από όπου και αν προέρχονται. Είναι ντροπή τέτοιου είδους ενέργειες για ένα Έθνος που από αρχαιοτάτων χρόνων σεβόταν τους νεκρούς ως κάτι το ιερό.

    Πριν από δύο χρόνια άγνωστοι είχαν πετάξει λάδια στους εντός Μαυσωλείου τάφους και παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του Συλλόγου κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να προχωρήσει σε έναν απλό, στοιχειώδη καθαρισμό. Πριν από δύο μήνες ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου ζήτησε να προχωρήσει με ίδια μέσα στον καθαρισμό του Μαυσωλείου. Αυτό δεν επετράπη από το Υπουργείο Πολιτισμού. Από την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού δόθηκαν οι απαραίτητες κατευθύνσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες και ευχόμαστε σύντομα να ολοκληρωθεί το εν λόγω έργο όπως και η πλήρης αποκατάσταση του ταφικού μνημείου Παύλου και Φρειδερίκης. Για την ιστορία να αναφέρουμε οτι με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου έχουν ξεκινήσει προσπάθειες αποκατάστασης του Ιερού Κοιμητηριακού Ναού της Αναστάσεως στο Τατόι. Ο Σύλλογος έχει ζητήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού την πλήρη επαναφορά του ναού σε καθεστώς λειτουργίας συνδέοντας τον λόφο του Παλαιοκάστρου τόσο με το δίκτυο ύδρευσης του κτήματος όσο και με την ΔΕΗ. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την απόλυτη προστασία του Βασιλικού Κοιμητηρίου και την εγκατάσταση στον χώρο σύγχρονου συστήματος πρόληψης πυρκαγιών και πυρόσβεσης. Παρακολουθούμε την εξέλιξη των εργασιών και σύντομα θα πραγματοποιηθεί αυτοψία στον χώρο.

    Τέλος, να επισημάνουμε για όσους δεν το γνωρίζουν, οτι το Βασιλικό Κοιμητήριο Τατοΐου έχει διεθνή χαρακτήρα και κάθε ενέργεια βανδαλισμού δυσφημεί την χώρα διεθνώς αλλά και στρέφεται κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.