• Ανακοίνωση σχετικά με τα Βασιλικά Αυτοκίνητα

August 4, 2020 - Ανακοινώσεις

Αγαπητά μέλη, αγαπητοί φίλοι,

Σε συνέχεια της επίσημης ενημέρωσης από το Υπουργείο Πολιτισμού για την μετακίνηση των Βασιλικών Αυτοκινήτων σε νέους ασφαλείς χώρους, ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου θέτει τα παρακάτω ερωτήματα και ευχόμαστε να τύχουν απάντησης για την πλήρη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το κρίσιμο αυτό ζήτημα.

1. Θα θέλαμε να δοθούν στη δημοσιότητα τα βιογραφικά όσων συνέταξαν τις σχετικές μελέτες συντήρησης  και ποια η εμπειρία τους πάνω στην συντήρηση και αποκατάσταση ιστορικών αυτοκινήτων καθώς και την μελέτη συντήρησης.
    2. Γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού δεν δέχθηκε την προσφορά του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου να είναι μέλος της επιτροπής συντήρησης των αυτοκινήτων ο τεχνικός σύμβουλος του Συλλόγου και τέως επιμελητής του Μουσείο Κλασσικού Αυτοκινήτου Χαραγκιώνη κ. Ανδρέας Βρετός, άνθρωπος με βαθιά γνώση και μεράκι για το κλασσικό αυτοκίνητο; Να υπογραμμιστεί οτι πρότασή μας ήταν η αμισθί παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και σε κάθε περίπτωση η στενή συνεργασία του συμβούλου μας με την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού που θα επέβλεπε το εν λόγω έργο.
    3. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού, λόγω της σπουδαιότητας των κειμηλίων θα ζητούνταν η τεχνογνωσία των αυτοκινητοβιομηχανιών που κατασκεύασαν τα αυτοκίνητα αυτά. Έγιναν οι επαφές, ποιό το αποτέλεσμα των επαφών, ποιός ο ρόλος των εργοστασίων στην αποκατάσταση των οχημάτων;
    4. Πόσα χρήματα στοίχισε στο Ελληνικό Δημόσιο η μελέτη συντήρησης και ασφαλούς μετακίνησης των αυτοκινήτων;
    5. Θα θέλαμε μια επίσημη ενημέρωση για τα υπόλοιπα 7 τουλάχιστον αυτοκίνητα που σαπίζουν σε εξωτερικούς χώρους του κτήματος και κάποια βρίσκονται καταπλακωμένα στα γκαράζ προκαλώντας τα αρνητικά σχόλια των επισκεπτών του κτήματος. Πότε θα κηρυχθούν Νεώτερα Μνημεία για να προστατευθούν και ποιά τα σχέδια μετακίνησής τους σε ασφαλείς χώρους υπό ιδανικές συνθήκες;
    6. Είναι γνωστό σε όλους οτι τα αυτοκίνητα που μετακινήθηκαν, κηρύχθηκαν Νεώτερα Μνημεία χάριν στην πρωτοβουλία και την παρέμβαση του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου και τα δεκάδες δημοσιεύματα στον τύπο το 2014. Αφορμή αποτέλεσε πληροφορία που έφτασε στον Σύλλογο οτι επίκειται η πώλησή τους. Αμέσως δώσαμε το θέμα στη δημοσιότητα και με επιστολή ενημερώσαμε την τότε ΓΓ του ΥΠΠΟΑ και νυν Υπουργό να ξεκινήσει την απαιτούμενη από τον νόμο διαδικασία κήρυξης όπως και έγινε. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 κανείς επί 14 έτη δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα των αυτοκινήτων. Από το 2014  και μέχρι σήμερα γιατί δεν έγινε απολύτως τίποτα για την προστασία τους και την συντήρησή τους; Για την ιστορία παρακάτω και η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου το 2015 για το θέμα αυτό.

Αναμένοντας τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα χαιρετίζουμε το γεγονός οτι η μετακίνηση των οχημάτων αυτών έγινε χάριν στην ευγενική χορηγία της οικογένειας Μαρτίνου, μια χορηγία που επέτρεψε να αγοραστούν οι νέοι αποθηκευτικοί χώροι για την ασφαλή φύλαξή τους. Άλλη μια κρίσιμη ιδιωτική πρωτοβουλία για να σωθεί το Τατόι.

Εκ μέρους του ΔΣ,

Βασίλης Κουτσαβλής