• Ανακοίνωση του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου για τα έργα στην διαδρομή της Κιθάρας

  November 15, 2020 - Ανακοινώσεις

  Αγαπητά μέλη, αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί συντάκτες,

  Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε οτι εντοπίστηκε στην ιστορική διαδρομή προς την λίμνη Κιθάρα στο Τατόι, η πέτρα που φέρει το βασιλικό έμβλημα του Βασιλέως Γεωργίου Α’, ιδρυτού του Τατοΐου και το έτος περάτωσης της ιστορικής διαδρομής, 1877. Όπως όλα δείχνουν θα μπει στη θέση της μετά και την έντονη κινητοποίηση του Συλλόγου τον περασμένο Σεπτέμβριο.

  Ήδη από το 2013 όταν η πέτρα είχε αποκολληθεί και έπεσε στο ποτάμι ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου απέστειλε επιστολή προς την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής. Δυστυχώς τότε κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να ασχοληθεί με το θέμα και φτάσαμε στο περασμένο καλοκαίρι (7 έτη αργότερα) όπου ξεκινούν τα έργα για την αποκατάσταση της διαδρομής από την Περιφέρεια Αττικής. Σε αυτοψία μας στον χώρο διαπιστώσαμε οτι το έργο προχωρούσε χωρίς να έχει λυθεί αυτό το σημαντικό θέμα για την αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου. Τότε ο Σύλλογός μας εκδίδει νέα ανακοίνωση (20 Σεπτεμβρίου 2020) και ενημερώνει αμέσως εκ νέου το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο προφανώς έδρασε άμεσα και είχαμε την ευτυχή κατάληξη. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν και είχαμε αυτή την εξέλιξη. 

  Τέλος, να επισημάνουμε για άλλη μια φορά οτι τα έργα αποκατάστασης στην ιστορική διαδρομή προς την λίμνη Κιθάρα γίνονται χάριν στην αρχιτεκτονική μελέτη του γραφείου Μαμαλούκου με συντονισμό της μελέτης από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και παρακολούθησή της από τον ιστορικό του Τατοΐου κ. Κώστα Μ. Σταματόπουλο. Η μελέτη αυτή ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση της τότε Νομαρχίας Αττικής με την άμεριστη στήριξη και συμβολή του τότε Νομάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Λεωνίδα Κουρή. Κατά την έναρξη του έργου για την διαδρομή της Κιθάρας η Περιφέρεια Αττικής τοποθετεί στον χώρο του έργου πινακίδες με τους συντελεστές του έργου χώρις καμία αναφορά στο μελετητικό γραφείο και στον φορέα υλοποίησης της μελέτης. 

  Νοιώθουμε την ανάγκη να σας ενημερώσουμε για το ιστορικό του συγκεκριμένου ζητήματος ως απάντηση στην διαρκώς διογκούμενη προσπάθεια απαξίωσης του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών και της προσφοράς μας στο ζήτημα του Τατοΐου.

  Ευχαριστούμε τον κ. Σίμο Δεσσύλα για την αποστολή της φωτογραφίας. 

  Εκ μέρους του ΔΣ,

  Βασίλης Κουτσαβλής