• Ανακοίνωση του Συλλόγου σχετικά με τα επικίνδυνα δέντρα στο Τατόι

  September 28, 2020 - Ανακοινώσεις

  Αγαπητά μέλη, αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί συντάκτες, 

  Μετά από επικοινωνία μου με την Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αμαλία Ανδρουλιδάκη, ενημερωθήκαμε οτι το Υπουργείο Πολιτισμού, με εντολή της Υπουργού κ. Λίνας Μενδώνη, θα προχωρήσει άμεσα το έργο απομάκρυνσης των επικίνδυνων δέντρων από το Τατόι. 

  Μετά από ευρεία σύσκεψη στο Τατόι, που συγκάλεσε το Υπουργείο Πολιτισμού, παρουσία και της δασάρχη Πάρνηθας κ. Αλεξάνδρας Λυκούδη, αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι τεχνικές εκθέσεις για την απομάκρυνση των επικίνδυνων δέντρων. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι υπήρξε σύμπτωση απόψεων σχετικά με την αναγκαιότητα των ενεργειών αυτών και υπάρχει συμφωνία και για το ποιά δέντρα πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν. Στόχος επαναλαμβάνουμε είναι να φυτευτούν στη θέση των δέντρων που θα απομακρυνθούν νεότερα δέντρα του ίδιου είδους, όπου αυτό είναι εφικτό και να διαφυλάξουμε οτι τα κτίρια του κτήματος και οι επισκέπτες του δεν κινδυνεύουν από την πτώση δέντρων ή κλαδιών. Τα δέντρα που πρέπει να απομακρυνθούν είναι κατά κύριο λόγο λεύκες. 

  Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου βρίσκεται όπως πάντα στο πλευρό όλων των συναρμόδιων φορέων που εμπλέκονται με την διαχείριση, στην παρούσα φάση, του κτήματος Τατοΐου. Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, από το 2012 έχουμε υποδείξει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας τα δέντρα που είναι επικίνδυνα και πρέπει να κοπούν. Με αφορμή την μετακίνηση των Βασιλικών Αυτοκινήτων στον πρόχειρο χώρο συντήρησης και την συνεχή πτώση δέντρων, αφού κάναμε αυτοψία στο Τατόι, ενημερώσαμε εκ νέου, εγγράφως (7 Σεπτεμβρίου 2020), το γραφείο της Υπουργού Πολιτισμού για το ζήτημα των δέντρων. Η κ. Υπουργός άμεσα κινητοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου για να αντιμετωπιστεί και το θέμα αυτό, παρόλο που δεν είναι θέμα της άμεσης αρμοδιότητος του Υπουργείου Πολιτισμού. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς όλους τους εμπλεκόμενους.

  Εκ μέρους του ΔΣ,

  Βασίλης Κουτσαβλής

  Πρόεδρος ΔΣ