• Η μετακίνηση των Βασιλικών Αμαξών στο Τατόι

  December 28, 2020 - Δελτία Τύπου

  Αγαπητά μέλη, αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί συντάκτες, 

  Ολοκληρώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού η μετακίνηση των Βασιλικών Αμαξών στο Τατόι από τον στάβλο Γεωργίου Α’ (όπου βρισκόταν υπό άθλιες συνθήκες για πάνω από 50 έτη) στους προσωρινούς οικίσκους δίπλα στο Νέο Βουστάσιο. Η μετακίνηση αυτή κατέστη δυνατή χάριν στις πρωτοβουλίες της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη και την ευγενική παραχώρηση, ως χορηγία, των χώρων αποθήκευσης, από τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο. Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου εκφράζει την ικανοποίηση του για αυτή την εξέλιξη. Ευτυχώς οι άμαξες βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση και ο αριθμός τους είναι εντυπωσιακός. Θα μπορέσει να δημιουργηθεί στο Τατόι ένα λαμπρό Μουσείο Βασιλικών Αμαξών και Αυτοκινήτων. Παρακάτω θα δείτε φωτογραφίες που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα από το Υπουργείο Πολιτισμού. 

  Όπως έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας και έχουμε ενημερώσει αρμοδίως και το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου αναμένει την ανακοίνωση του εξειδικευμένου εργαστηρίου του εξωτερικού που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αποκατάστασης των αμαξών. Η Ελληνική συλλογή Βασιλικών Αμαξών είναι μετά βεβαιότητος η σπουδαιότερη και πολυπληθέστερη Συλλογή στα Βαλκάνια. Θα αποτελέσει πόλο έλξης εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών, εμπειρογνωμώνων και ιστορικών από όλον τον κόσμο. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα ως χώρα να προχωρήσουμε με ημίμετρα στην προστασία και ανάδειξη της Συλλογής.  Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα εργαστήρια που έχουν την σχετική τεχνογνωσία και είναι αυτά που συνδράμουν και τα μεγάλα Μουσεία Αμαξών ανα την Ευρώπη και στην Ρωσία. Οι εργασίες που απαιτούνται είναι εξαιρετικά σημαντικές και απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό που έχει εργαστεί στο πεδίο αυτό. Ειδικά, στην χαρακτηριζόμενη ως “Χρυσή Άμαξα”, πρέπει να αφαιρεθεί το χρυσό (τελείως ακατάλληλο) χρώμα με το οποίο επιχρωματίστηκε (πιθανά την περίοδο μετά το 1950) η συγκεκριμένη άμαξα και να επανέλθει στην αρχική της κατάσταση.

  Επίσης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι άμαξες είναι περισσότερες των 12 που αναφέρονται στην επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού. 12 είναι οι άμαξες που εντοπίστηκαν μόνο στον στάβλο Γεωργίου Α’. Υπάρχει ένα κίτρινο παϊτόνι (παρακάτω η φωτογραφία) που βρίσκεται υπό άθλιες συνθήκες στο Νέο Βουστάσιο και πρέπει να συντηρηθεί άμεσα και τουλάχιστον (σύμφωνα με πληροφορίες μας) 2 άμαξες της Βασιλικής Συλλογής στα χέρια ιδιωτών. Για την μια από τις 2 αυτές άμαξες έχει ενημερωθεί προ πολλού το Υπουργείο Πολιτισμού και αναμένουμε με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα των ενεργειών του. Η συγκεκριμένη άμαξα φέρει τα βασιλικά εμβλήματα στο πλάι της και χρήζει άμεσων επεμβάσεων λόγω της παραμονής επι μακρόν σε εξωτερικούς χώρους! 

  Τέλος, την συγκεκριμένη συλλογή οφείλουν να συμπληρώσουν τα τρία, τουλάχιστον, κάρα του κτήματος που σαπίζουν στους στάβλους. Ένα από αυτά και αυτό που μετέφερε τα σταφύλια του κτήματος, είναι στην αυλή του εμφιαλωτηρίου και ακόμα δεν έχει μεταφερθεί σε στεγασμένο χώρο. O ιστορικός κ. Κώστας Σταματόπουλος έχει ενημερώσει ήδη το Υπουργείο Πολιτισμού για δύο πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις Βασιλικές Άμαξες και αναμένουμε εξελίξεις και επί αυτών των ζητημάτων. 

  Ο Σύλλογος στο προσεχές διάστημα θα ζητήσει επισήμως να δει τις άμαξες για να μπορέσουμε να τις ταυτοποιήσουμε με βάση το πλούσιο ιστορικό αρχείο που διαθέτουμε αλλά και να διαπιστώσουμε την προέλευσή τους καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

  Σαφέστατα αναμένουμε και όλες τις ενέργειες της Πολιτείας για την κήρυξη ως κινητών Νεώτερων Μνημείων του συνόλου των αμαξών της Βασιλικής Συλλογής. 

  Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου απευθύνει έκκληση σε όποιον γνωρίζει για την ύπαρξη και άλλων Βασιλικών Αμαξών ή ιστορικών στοιχείων που σχετίζονται με αυτές (ανταλακτικά, στολές αμαξάδων και φρουράς, κτλ) να επικοινωνήσει μαζί μας στο email: info@tatoi.org 

  Ευχόμαστε σε όλους σας Καλή Νέα Χρονιά με υγεία. 

  Εκ μέρους του ΔΣ,

  Βασίλης Κουτσαβλής

  Οι άμαξες στον Στάβλο Γεωργίου Α’

  Το κίτρινο παϊτόνι στο Νέο Βουστάσιο που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και χρήζει άμεσης συντήρησης. 

  Το κάρο του Οινοποιείου στην αυλή του εμφιαλωτηρίου στο Τατόι

  Η μεταφορά των αμαξών

  Η άμαξα των γάμων των Βασιλέων Κωνσταντίνου – Άννας Μαρίας, εδώ με κατεβασμένη την κουκούλα. 

  Η άμαξα των γάμων των Βασιλέων Κωνσταντίνου-Άννας Μαρίας, εδώ με κλειστή την κουκούλα. 

  Η κλειστή άμαξα, η πιό επίσημη της συλλογής. 

  Η άμαξα που επιχρωματίστηκε ως χρυσή…η λεγόμενη “χρυσή άμαξα” (sic)

  Ο νέος χώρος στάθμευσης χορηγίας του κ. Αθανασίου Μαρτίνου. 

  Η “χρυσή άμαξα”…..

  Η επίσημη κλειστή στους γάμους της Πριγκίπισσας Σοφίας με τον Δον Χουάν Κάρλος. 

  Από το κάθισμα του αμαξά στην επίσημη, κλειστή. 

  Μεταφορά της επίσημης κλειστής στο νέο χώρο. 

  Στο νέο χώρο.

  Στο νέο χώρο

  Κατά την μεταφορά μιας από τις παλαιότερες της βασιλικής συλλογής. 

  Μεταφορά. 

  Μεταφορά. 

  Η μεταφορά της επίσημης, κλειστής.