• Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη για την συμβολή του Συλλόγου στο Τατόι

  February 15, 2022 - Δελτία Τύπου

  Αγαπητά μέλη, αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί συντάκτες, 

  Σε συνέχεια του δελτίου τύπου του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου της 11ης Φεβρουαρίου 2021, σχετικά με την ιστορική απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) του Υπουργείου Πολιτισμού για τις νέες χρήσεις των κτιρίων στο Τατόι, προχωρούμε στην σημερινή συμπληρωματική ανακοίνωση, με αφορμή και την συνέντευξη της Υπουργού Πολιτισμού, κ. Λίνας Μενδώνη στην εκπομπή Αντιθέσεις του κ. Δημήτρη Τάκη, στον τηλεοπτικό σταθμό Action24. 

  Σε ερώτημα του δημοσιογράφου για τον ρόλο και την συμβολή του Συλλόγου στην πρόσφατη γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ η κ. Μενδώνη απάντησε ότι υπήρξε σημαντική συμβολή, έγινε διαβούλευση και επήλθε συμφωνία. Η απάντηση αυτή της κ. Υπουργού μας χαροποιεί όλους στον Σύλλογο Φίλων Κτήματος Τατοΐου μιας και αποκαθιστά την αλήθεια και διαλύει το αίσθημα αδικίας που επέφερε σε όλα τα μέλη του Συλλόγου το επίσημο δελτίο τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την γνωμοδότηση. Το ζήτημα των κατάλληλων χρήσεων στα ιστορικά κτίρια του κτήματος Τατοΐου ήταν, από το 2011, για όλους μας στον Σύλλογο, καθοριστικής σημασίας ζήτημα για την ταυτότητα του χώρου και το μέλλον του. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασίλης Κουτσαβλής έδωσε μάχες για να μην εφαρμοστούν μελέτες που μετέτρεπαν το κτήμα σε καφενείο και disneyland και απέτρεψε με πολύ κόπο την πλήρη εμπορευματοποίηση του ιστορικού πυρήνα του κτήματος. Το ίδιο έκανε και ο ιστορικός του κτήματος κ. Κώστας Σταματόπουλος. Και χαρήκαμε όλοι μας όταν τον περασμένο Δεκέμβριο επήλθε αυτή η δύσκολη συμφωνία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών. Και συγχαρήκαμε το Υπουργείο Πολιτισμού για την γενναία αυτή στάση και την ορθή κρίση στο λεπτό και διαχρονικό αυτό ζήτημα. Ήταν δίκαιο λοιπόν και ηθική υποχρέωση της Πολιτείας να το αναγνωρίσει αυτό σε εκατοντάδες ανθρώπους, που εθελοντικά προσέφεραν τόσα χρόνια γνώσεις, εμπειρία και υλική συνδρομή και στήριξαν και στηρίζουν σε όλα τα επίπεδα την προσπάθεια που καταβάλλει η Πολιτεία να σωθεί το Τατόι. 

  Οι πρόσφατες καταστρεπτικές πυρκαγιές πλήγωσαν το κτήμα και όλους όσους το αγαπήσαμε και αγωνιστήκαμε για να σωθεί και να πάρει τον δρόμο της επαναλειτουργίας ως Μουσείο, χώρος αναψυχής και αγροτουρισμού με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα του χώρου και το φυσικό του κάλλος, που δυστυχώς χάθηκε. Η συμβολή του Συλλόγου ήταν και είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του Κτήματος. Η οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου του Συλλόγου (από όπου και αν προέρχεται) και των προσώπων που έμπρακτα έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην υπόθεση αυτή, πέρα από άδικη είναι και ηθικά μη ανεκτή. Ευχόμαστε και ελπίζουμε πλέον να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις από την Πολιτεία για να εργαστούμε όλοι μαζί για τον κοινό στόχο. Οι διαιρέσεις και τα στρατόπεδα ουδέποτε βοήθησαν τις μεγάλες υποθέσεις και τα μεγάλα οράματα. Στην υπόθεση Τατόι δεν περισσεύει κανείς. Ειδικά δεν περισσεύουν όσοι γνωρίζουν και αγαπούν το κτήμα και έχουν αποδείξει χρόνια τώρα με έργα, την προσήλωσή τους στον στόχο της αποκατάστασης. Είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα το project Τατόι, που κινείται χρόνια τώρα πάνω σε λεπτές ισορροπίες. Η διατάραξή τους μόνο ζημιά μπορεί να επιφέρει. Και αυτό δεν το θέλει και δεν το επιθυμεί κανείς. 

  Παρακάτω μπορείτε να παρακολυθήσετε την συνέντευξη της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη. 

  Αντιθέσεις 14-02-22