• Μια ιστορική στιγμή για το Ανάκτορο Τατοΐου- Save the date!

  November 27, 2018 - Ανακοινώσεις

  Αγαπητά μέλη, αγαπητοί φίλοι,

  Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε οτι στο φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη βρίσκονται εξαιρετικές, σπάνιες, ανέκδοτες φωτογραφίες από το εσωτερικό του Ανακτόρου του Τατοΐου. Η σπουδαιότητα έγκειται στο γεγονός οτι ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαμε δει αντίστοιχα τεκμήρια από το εσωτερικό του Ανακτόρου στα χρόνια του Γεωργίου Α’.  Μας ενημέρωσε αρχικά ο ιστορικός και συγγραφέας των βιβλίων του Τατοΐου κ. Κώστας Μ. Σταματόπουλος και ζητήσαμε από το Μουσείο Μπενάκη να μας αποσταλούν αντίγραφα για το αρχείο του Συλλόγου. Οι φωτογραφίες είναι από το φωτογραφικό αρχείο του Άγγλου φωτογράφου Alexander Lamont Henderson που είχε έρθει στην Αθήνα το 1904 και επισκέφτηκε το Τατόι. Οι φωτογραφίες αυτές θα εκτεθούν για πρώτη φορά δημόσια σε μεγάλη έκθεση που ετοιμάζει το Μουσείο Μπενάκη και θα εγκαινιαστεί στις 11/12/2018 στο κτίριο της Πινακοθήκης Γκίκα (Κριεζώτου 3, Αθήνα). Θα ακολουθήσει πρόσκληση. Είσαστε όλοι καλεσμένοι στα εγκαίνια της έκθεσης, οπότε κρατήστε την ημερομηνία ανοιχτή. 

  Οι φωτογραφίες αυτές έρχονται στο φως της δημοσιότητας σε μια κρίσιμη στιγμή για το Τατόι. Είμαστε πανευτυχείς γιατί πλέον οι φωτογραφίες αυτές θα αποτελέσουν αδιαμφισβήτητο ιστορικό τεκμήριο για τη μουσειολογική/μουσειογραφική μελέτη αποκατάστασης του Ανακτόρου όποτε και αν αυτή ξεκινήσει. Αποτελούν οι φωτογραφίες αυτές ένα όπλο στα χέρια όσων από εμάς πιστεύουμε οτι το Ανάκτορο τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά θα πρέπει να επανέλθει στα χρόνια της Βασιλείας Γεωργίου Α’. Τόσο ο ιστορικός κ. Κώστας Σταματόπουλος όσο και όλοι μας στο Σύλλογο θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας αυτός ο στόχος να επιτευχθεί. Εν ανάγκη θα εμπλέξουμε πολιτιστικούς οργανισμούς και εκτός Ελλάδος καθώς και ειδικούς συντηρητές και εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό.

  Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα δωμάτια του πρώτου ορόφου, όπου βλέπουμε το μεγάλο σαλόνι, την τραπεζαρία, το γραφείο του Βασιλιά Γεωργίου Α’, το λουτρό του, το μικρό σαλόνι της Βασίλισσας Όλγας, το Μουσείο Πανίδας του Κτήματος στον Πύργο του Ρολογιού, και την πίσω δεξιά γωνία του Ανακτόρου Τσίλερ με το άγαλμα του Ψαρά. Οι φωτογραφίες από τους χώρους υποδοχής μας παρουσιάζουν ένα Ανάκτορο εξαιρετικά μεγαλοπρεπές, με δεκάδες οικογενειακές φωτογραφίες στου τοίχους, θαλασσογραφίες, πολυελαίους, μικρά και μεγάλα έπιπλα, μια μεγάλη πορσελάνινη σόμπα, εξαιρετικά βαριές κουρτίνες, φανταστικές ταπετσαρίες και γύψινα διακοσμητικά. Από τις φωτογραφίες αυτές αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της καταστροφής που επήλθε στο κτίριο με τις παρεμβάσεις του Γεωργίου Β’ που απλοποίησε το κτίριο. 

  Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τόσο τον ιστορικό και συγγραφέα των βιβλίων για το Τατόι κ. Κώστα Μ. Σταματόπουλο που μας ενημέρωσε για την ύπαρξη των φωτογραφιών όσο και την επιμελήτρια του φωτογραφικού αρχείου του Μουσείου Μπενάκη κυρία Αλίκη Τσίργιαλου με την οποία βρισκόμαστε σε τακτική επαφή σχετικά με την έκθεση και την ταυτοποίηση των δωματίων των εσωτερικών χώρων του Ανακτόρου. 

  Σας περιμένουμε όλους στα εγκαίνια για να μοιραστούμε όλοι μαζί αυτή την ιστορική πραγματικά στιγμή για το Τατόι. 

  Με φιλικούς χαιρετισμούς εκ μέρους του ΔΣ,

  Βασίλης Κουτσαβλής